Upoznajemo Vas sa FK Amerika Kali i Aleksandrom Gavirijom

Amerika SAD, poznatiji kao Amerika de Kali ili jednostavno Amerika, je fudbalski klub iz Kolumbije, sa sedištem u Kaliju. Klub je zvanično osnovan 13.02.1927, a korene vuče od 21.12.1918. (FK Amerika). Svoje utakmice igra na Olimpiko Paskval Guerrero stadionu, kapaciteta 33.130 sedišta.


Klub je četiri puta stizao do finala Kupa Libertadores, ali nije uspeo da ga osvoji. Fudbaleri Amerike su 1985. izgubili kao gosti 1:0 od Argentinos Juniorsa, da bi u revanšu pobedili identičnim rezultatom. Majstorica je završena rezultatom 1:1 a nakon penala Argentinci su bili bolji rezultatom 5:4. 1986. još jedan neuspeh, takođe od Argentinaca. Ovoga puta oba puta je bila uspešnija River Plata, 2:1 i 1:0. 1987. su izgubili na svom terenu 0:2 od urugvajskog Penjarola, u revanšu su pobedom 1:2 stigli do majstorice, u kojoj su izgubili rezultatom 1:0. Usledila je pauza u finalima do 1996, u kome su na svom terenu pobedili River Platu 1:0 ali su izgubili kao gosti sa 2:0. Na snazi je bilo pravilo gol razlike, pa im je ovaj trofej i tada izmakao iz ruku. Klub nije dugo čekao do jedinog međunarodnog trofeja, ujedno i najvećeg uspeha u svojoj istoriji. Amerika je osvojila Kup Merkonorte 1999, savladavši ekipu Santa Fe nakon izvođenja jedanaesteraca, 5:3 (1:2, 1:0).

U domaćim okvirima, sa 13 nacionalnih prvenstava, oni su drugi najuspešniji klub u Kolumbiji, ali i najuspešniji tim koji je ispao u drugu ligu, u kojoj se i danas takmiči. Prvi deo prvenstva su završili na prvom mestu sa skorom 12:3:3 i 7 bodova više od drugoplasirane ekipe. Sistem takmičenja je takav da prvih osam ekipa biva podeljeno u dve grupe sa po četiri tima, koje igraju plej of, po principu svako sa svakim. Iako je završio na prvom mestu, u plej ofu tek treće mesto sa skorom 2:1:3. U drugom delu prvenstva sledi slična priča, prvo mesto sa skorom 9:6:3, a u plej ofu druga pozicija sa skorom 2:2:2.


Kao što vidite sa slika, poseta je veoma loša, a rukovodstvo na sve načine želi da privuče publiku na svoje utakmice. U promotivne svrhe su unajmili atraktivnu Aleksandru Gaviriju. Kladioničari, ako u prvoj ligi Kolumbije vidite tim Amerika Kali, setite se i Aleksandre.


Ako ona ne vrati navijače na stadion, niko neće!

Komentari