Uspesi mlade reprezentacije, II deo (Srbija)

Prvo takmičenje samo pod imenom “Srbija” usledilo je 2007. godine u Holandiji. Pre toga, još jedan nezaboravan baraž, nakon poraza od Švedske u Novom Sadu 0:3 (dva gola postiao Srbo – Šveđanin, Dušan Đurić), revanš u Švedskoj je veliko dostignuće Đukićevih izabranika, čak 0:5 a strelci: Mrđa, Janković, Babović (2) i Krasić.

U istom maniru nastavili su „Orlići“ i na prvenstvu, pobeda nad Italijom, zatim i nad Češkom. I za kraj, sramotna pobeda Engleza nad Srbijom. Đukić je izveo kombinovani sastav u nameri da odmori glavne aktere, ali i rezervisti su igrali dobro, ipak – Englezi, koji su jurili pobedu za prolaz su poveli, a zatim je njihov napadač Derbišajer postigao i drugi gol – u trenucima dok je Rajković ležao nedaleko odatle – povređen. Nakon meča, engleski zvaničnici se nisu bavili fer – plejom već rasizmom, tvrdeći da su srpski navijači upućivali rasističke uvrede tamnoputom Englezu Onuohi, nakon meča su uputili i zvaničnu žalbu evropskoj kući fudbala.

U polufinalu, sjajna partija Đukićevog tima protiv odlične Belgije, golovima Kolarova i Mrđe ušli su u finale sa Holandijom. Protiv „Oranja“, ubedljiv poraz – Babel, Drente, Rigters i ostali su suvereno slavili 4:1. Iz tog tima, za reprezentaciju Srbije su kasnije zaigrali: Kahriman, Rukavina, Kačar, Rajković, Kolarov, Mrđa, Zoran Tošić… Taj turnir je takođe bio i kvalifikacioni za Olimpijske Igre 2008, ali se desilo slično kao i četiri godine ranije, pa je Miroslav Đukić bio ostavljen na cedilu, a kombinovani tim Srbije je loše prošao na toj smotri. Tada je posejano i seme razdora između tadašnjeg selektora i sadašnjeg predsednika saveza.

Sledeći turnir igran je u Švedskoj. Kroz kvalifikacionu grupu, a zatim i baraž Srbija je relativno lako prošla, a zatim je tim Slobodana Krčmarevića statirao na Skandinaviji. Nakon dva meča bez golova, sa Italijom i Belorusijom, pobeda nad domaćinom je značila prolaz dalje. Usledio je poraz od 3:1, a svi golovi su viđeni u prvom poluvremenu. Uprkos neprolasku dalje iz tog tima ima dosta igrača reprezentativnog kalibra: Brkić, Fejsa, Sulejmani, Tomović, Matić, Obradović, Tadić, Tomić

Prošle godine EP mladih se igralo u Danskoj, loši rezultati, smena selektora i loša atmosfera obeležili su taj period. Ratomir Dujković je započeo posao, pred kraj kvalifikacionog ciklusa ga je zamenio Tomislav Sivić, ali „Orlićima“ nije bilo pomoći. Završili su kao treći u grupi, iza Hrvatske i Slovačke.

Ove godine, mlada reprezentacija je blizu nastavljanja kontinuiteta, ostao je još samo formalni meč protiv Makedonije, pa da se spusti zavesa na ovaj kvalifikacioni ciklus. Srbija kao prva u grupi ulazi u baraž, a Aleksandar Janković ima u rukama jednu jako talentovanu generaciju.

Uprkos lošem stanju u fudbalu, slabom nacionalnom takmičenju, oreolu mnogih afera koje su samo donji deo ledenog brega, mladi tim je gotovo uvek uspevao da ostvari zapažene partije i ulije nadu u bolju budućnost srpskog fudbala.

Komentari