Utakmica.rs: Košarkaši Srbije na našem skeneru

Sada kada su se utisci slegli, kada je prvenstvo Evrope za naše košarkaše završeno, vreme je da se sumiraju utisci.  U ovom tekstu nećemo pisati o lošoj igri, “krahu” naše košarke, jer budimo realni u ovom trenutku Srbija ne može bolje. Srbija je u timu imala čak 9 debitanata od toga šest igrača nastupa u Srbiji. Krenimo redom:

#4 NEMANJA NEDOVIĆ (Golden Stejt)
Pozicija : Plej/Bek  Prosek: 8,6 poena, 2,5 skoka, 2,3 asistencije  Kada je Teodosić otkazao učešće na Evrobasketu u Sloveniji, Stvorio se prostor da Nemanja Nedović postane nosilac igre naše reprezentacije, međutim, povreda na “Trofeju Beograda” sprečila ga je u tome, u Sloveniji je na momente pokazivao svoj raskošan talenat, ali ga je povreda koju je vukao u prvim utakmicama sprečila da pokaže kompletan arsenal svojih mogućnosti, na terenu je provodio 25 minuta.

Pozitivno
: Igrao i pored povrede, brz i odličan u odbrani.
Negativno: Prevelika želja za dokazivanjem.

#5 NEMANJA KRSTIĆ (Mega Vizura)
Pozicija: bek. Prosek: 2 poena, 0,2 skoka

Jedan od najmlađih igrača u našem timu, Nemanja je na terenu proveo najmanje vremena. Za mnoge misterija, prvu priliku na parketu iskoristio je na najbolji mogući način trojkom protiv Litvanije, ujedno i prvim poenom u seniorskoj reprezentaciji, skrenuo je pažnju na sebe i ako u nastavku nije dobio priliku  da mnogo igra protiv Španije je dobio solidnih 15 minuta, zabeležio je samo 3 poena u tom meču.
Pozitivno: Mlad i srčan igrač, pred njim je dug put, ali ga čeka solidna karijera.
Negativno: U malo vremena koje je proveo na parketu, isključivo se oslanjao na šut za tri poena.

#6 VASILIJE MICIĆ (Mega Vizura)
Pozicija: Plej. Prosek: 4,1 poena, 1.4 skoka, 1,3 asistencija

Kapiten mlade reprezentacije Srbije, srebrni dečak iz Praga, ujedno najmlađi igrač u timu Dušana Ivkovića, prvi put je obukao dres seniorske reprezentacije Srbije i pokazao da nije slučajno u dvanaest najboljih. Usled povrede Nedovića i Markovića igrao je na svim mečevima prosečno po 13 minuta, siguran u igri, šutirao 43 posto, tokom prvenstva.
Pozitivno: Dobar u skoku, dobar pregled igre, predstoji mu blistava karijera u nacionalnom timu
Negativno: I ako individualno ima jako dobru tehniku, olako gubi lopte, neiskustvo se ogleda u manjku samopuozdanja.

#7 BOGDAN BOGDANOVIĆ (Partizan)
Pozicija: Bek. Prosek 9,6 poena, 3,8 skoka, 2 asistencije

Jedno od najprijatnijih iznenađenja u našem timu, igrao iskusno, i ako je prvi put u seniorskoj reprezentaciji. Nije bežao od lopte, igrao hrabro i samouvereno. Poseduje atletske sposobnosi za ulaz u reket, jedina zamerka je što se previše oslanjao na šut sa distance, nedostajala mu je hrabrost da krene ka košu.
Pozitivno: Fizički dominantan, veoma brz i skočan igrač.
Negativno: Povremeno nerazumevanje sa saigračima u odbrani.

#8 NEMANJA BJELICA (Fenerbahče)
Pozicija: Krilni centar. Prosek: 9,8 poena, 6,7 skoka, 1,7 asistencija

Igrač kojeg krasi iskustvo, jedan od najučinkovitijih igrača u napadu naše reprezentacije, takodje među najboljima u skoku, igrao dobro u odbrani i solidno u napadu. Može mu se zameriti da je dosta akcija, i ako su postojala bolja rešenja, pokušavao da reši sam, što se u nekim slučajevima završavalo protraćenim napadom.
Pozitivno: Dominantan u skok igri, dobar šuter.
Negativno: I pored boljih rešenja u napadu, u nekim slučajevima pokušavao je samostalno da privede napad kraju.

#9 STEFAN MARKOVIĆ (Valensija)
Pozicija: Plej. Prosek: 7,7 poena,  4,6 skoka 2,9 asistencija

Stefan je prvenstvo počeo solidno, sigurnom igrom u napadu i u odbrani, upisao je 15 poena protiv Bosne i Hercegovine. Povreda ga je sprečila u tome da učinak bude još veći. Tokom ovog prvenstva Marković je proslavio jubilej, odigrao je stoti meč za reprezentaciju Srbije.
Krasila ga je sigurnost u šutu, procenat za 2 poena u njegovom slučaju iznosio je 69 posto tokom prvenstva. Agresivna odbrana koju igra dovela je do toga da se nađe na 13 poziciji liste igrača koji su napravili najviše faulova.
Pozitivno: Odlično se snalazi u odbrani, strpljivo čeka na poziciju za šut, sjajan pregled igre.
Negativno: Previše faulova, nedovoljno aktivan u napadu.

#10 NIKOLA KALINIĆ (Radnički Kg)
Pozicija: Krilo. Prosek: 2,8 poena, 3,8 skokova, 0,9 asistencija

Na iznenađenje mnogih, Kalinić je dobio veliku minutažu tokom celog prvenstva, u odbrani je igrao dobro, posebno u meču sa Francuskom, dok se dosta više očekivalo u napadu od njega.
Pozitivno: Odličan i veoma požrtvovan u odbrani, brz i skočan.
Negativno: Po vremenu provedenom na parketu (208 minuta) nedostaje njegov učinak u napadu.

#11 ĐORĐE GAGIĆ (Partizan)
Pozicija: Centar. Prosek: 3,9 poena, 2,7 skoka, 0,7 asistencija

Silom prilika, Gagić je više vremena proveo na poziciji krilnog centra, nego na svojoj prirodnoj poziciji, poziciji centra. U Želji da postigne koš nekoliko puta je brzopleto reagovao nerezonskim šutevima, mesto iznošenjem lopte iz reketa. Do meča sa Francuskom skoro da nije postojao na terenu, kada je u pitanju napad, mada, budimo iskreni, nije ni proveo mnogo vremena na terenu do tog meča. Slobodna bacanja šutirao je 81 posto, tokom prvenstva. Najbolje je odigrao protiv Slovenije, u tom meču upisao je 12 poena
Pozitivno: Šut sa linije za slobodna bacanja, precizan šut generalno, pravi borac u reketu.
Negativno: Nesiguran u nastupima, što se može pripisati nedostatku iskustva i samopouzdanja.

#12 Nenad Krstić (CSKA Moskva)
Pozicija: Centar. Prosek: 15,2 poena, 4,9 skoka, 1,7 asistencija

Najiskusniji igrač u našem timu, što se vidi i po učinku.
Krstić je jedan od najboljih šutera na Evropskom prvenstvu, nalazi se na šestom mestu sa 51% šuta iz igre (52,3 % za dva poena), koliko je opasan govori i podatak da je najfauliraniji košarkaš u našem timu. Međutim, u nekim mečevima su nedostajali njegovi skokovi, kako u napadu, tako i u odbrani. Protivnici su zatvaranjem njega u potpunosti amortizovali igru našeg čitavog tima.
Pozitivno: Naš najbolji igrač, odličan šuter, najiskusniji u timu.
Negativno: Skok igra u napadu, nije preuzeo ulogu vođe na terenu.

#13 DANILO ANĐUŠIĆ (Virtus Bolonja)
Pozicija: Bek. Prosek: 4,1 poena, 0,5 skoka, 0,7 asistencija

Tokom Evropskog prvenstva previše se oslanjao na svoje individualne sposobnosti, na šut za tri poena tačnije. Na svakom meču, osim na meču protiv Francuske, oprobavao se u šutu za tri poena. Samo na meču protiv Makedonije ubacio je 3/6, dok je u svim drugim mečevima procenat uspešnosti bio manji.
Pozitivno: 19 poena protiv Makedonije.
Negativno: Individualna igra, oslanjao se na šut sa linije 6,75, spor u tranziciji.

#14 RAŠKO KATIĆ (Crvena zvezda)
Pozicija: Centar. Prosek: 9,2 poena, 2 skoka, 0,6 asistencija

Najstariji debitant na ovom Evropskom prvenstvu, pokazao je da nije slučajno tu.
Katić je u napadu bio dobar, većinu svojih obaveza ispunjavao bez problema, ono što je nedostajalo je igra u odbrani, tačnije skok. Šutirao je 51,1% iz igre (5. na listi najboljih).
Pozitivno: Šut iz igre.
Negativno: Skoro bez skoka u napadu, sklon izgubljenim loptama, nedovoljno iskorišćen u trenucima kada je Nenad Krstić “zatvaran”.

 

#15 VLADIMIR ŠTIMAC (Unikaha)
Pozicija: Centar. Prosek: 4,2 poena, 2,8 skoka, 0,2 asistencija

Vladimir Štimac nije proveo na terenu mnogo vremena, u utakmici protiv Francuske pokazao je deo svog talenta, kada je ubacio 8 poena i dobro odradio posao u odbrani. Od početka mu je namenjena uloga epizodiste koju je solidno odradio.
Pozitivno: Krasi ga dobra igra u reketu, dobar u skok igri.
Negativno: Lako je gubio lopte.

Komentari