VEČITI: Da li su oni glavni krivci za stanje u srpskom fudbalu?

Svedoci smo čestog gašenja fudbalskih klubova, koji zbog nedostatka finansija ne uspevaju da se izbore za svoj opstanak. Neki od najsvežijih primera su Hajduk Kula, Smederevo, Mladi radnik Požarevac.

Još jedan nekadašnji superligaš strepi od iste sudbine. Sloboda iz Užica koja je bila tvrd orah svim klubovima u Superligi, danas strepi za svoje sutra. Klub je doveden do ruba propasti, rešenje problema se ne nazire. Krivci za sudbinu pomenutih klubova mogu se pronaći u upravi klubova, odgovornost ipak uzimaju i oni najveći, Zvezda i Partizan.

Pitate se kako su večiti odgovorni za stanje „malih“ klubova? Na to pitanje daćemo vam odgovor u nastavku teksta.

Vratimo se u leto, sada već davne 2010 godine. Crvenu zvezdu su između ostalih pojačali i Danijel Mihajlović, Vladan Binić i Bojan Đorđević. Tadašnje perjanice Jagodine, Napretka i Novog Pazara. Mihajlović je za dve godine tri puta obukao dres crveno-belih, danas je ponovo u Jagodini. Vladan Binić nije imao to zadovoljstvo da zaigra u zvaničnom meču za Zvezdu, već je svojih pet minuta tražio na pozajmicama. Prva destinacija bio je Radnički iz Kragujevca, potom Spartak. Binić danas nastupa za Leotar iz Trebinja. Kao Binić, ni Đorđević nije zaigrao za Crvenu zvezdu, lutao je na pozajmicama. Novi Pazar, Napredak i Radnički iz Niša bile su privremene destinacije Bojana Đorđevića, koji ponovo igra u Novom Pazaru.

B92.net

B92.net

Partizan je u leto 2011. godine doveo Dejana Babića, vezista BSK-a bio je nosilac igre u svom timu. Za „parni valjak oddigrao je pet utakmica za tri godine. Danas nastupa u Borcu iz Čačka. U isto vreme, sa druge strane brda, stigli su Aleksandar Kirovski i Miloš Vesić, perpsktivni mladi golmani, Vesić je za tri godina branio na samo jednoj utakmici, dok je Kirovski imao bolji učinak, branio je na dve. Kirovski danas brani za Zemun, koji se takmiči u trećem po rangu takmičenjima u Srbiji. Vesić je rezerva u Radničkom KG. U zimskom prelaznom roku iste sezone u Ljutice Bogdana stižu Filip Kasalica i Nikola Maksimović, obojica iz Slobode. Marko Mirić iz Spartaka takođe je pojačao crveno bele. Prva dvojica imali su solidnu rolu na „Marakani“ Maksimović je odigrao 25 utakmica, kasalica 59.  Tragična je činjenica da crvena zvezda do danas još nije isplatila obeštećenje za igrače Slobode. Mirić je imao epizodnu ulogu, odigrao je 18 utakmica. Vreme je provodio na pozajmici u Kragujevcu, danas igra za Slavenu iz Koprivnice, Kasalica u Ulsanu a Maksimović u Torinu.

novosti.rs

novosti.rs

U letnjem prelaznom roku, 2012-13, u Partizan su pristigli Branko Pauljević i Filip Knežević, najbolji igrači Hajduka iz Kule i Borca iz Čačka. Knežević je u Partizanu odigrao samo 1 utalmicu. Danas je u Vitoriji iz Gimaraeša, i to u B timu. Branko Pauljević je za Partizan odigrao 5 utakmica, a proslu polusezonu odradio je na pozajmici u Radničkom iz Niša. U isto vreme na Marakanu stigao je Ljubo Nenadić, tadašnji igrač Radničkog iz Kragujevca. Za Crvenu zvezdu, Nenadić je odigrao 4 utakmice, a sada je član lučanske Mladosti. U zimskom prelaznom roku, 2012-13, u Partizan je stigao Eliomar, igrač Javora iz Ivanjice. Ni on se nije naigrao, odigrao je 7 utakmica za Partizan, a uglavnom je vreme provodio na pozajmicama u Kečkemetu i Pierikosu.

Poslednje primere namerno pogrešnog dovođenja igrača videli smo prošlog leta. Na Marakanu je stigao veliki broj igrača, a među njima i Nikola Antić, Stefan Đorđević, Predrag Đorđević i Bogdan Planić. Njih četvorica su zajedno odigrali ukupno 7 utakmica!!! U Partizanu imamo primer Ivana Petrovića, koji došao iz Radničkog iz Kragujevca, i odigrao 1 utakmicu.

Iz svega ovoga navedenog, jasan je scenario po kome su dovođeni igrači u ova dva kluba. Apsolutno je jasno da se igrači dovode, ne da bi bili pojačanje, već da bi se oslabili uslovno manji klubovi. I sprečio rival u angažovanju određenih igrača. Uz to, navodimo da obeštećenja za pojedine igrače još uvek nisu plaćena. Poštovana gospodo, iz dva naša najveća kluba, zapitajte se da li ima i vaše krivice u propasti srpskog fudbala?

Komentari