Vraćanje “starom” fudbalu

Dok je fudbal još bio mlad, igrao se iz zadovoljstva i još nije postao podređen rezultatu i zaradi novca, igra na gol više bila je jedina prihvaćena fudbalska doktrina.

Sa setom se može prepičavati formacija sa centarforom, dva krila, polutkama… to je odavno napušteno, ali ponegde još preživljava u sličnim ofanzivnim formacijama trenera koji hleb zarađuju podaleko od Srbije.

Pre toga je postojala čuvena “piramida” sa svojim varijacijama, a najstarija (1880-1925) je imala čak osam igrača blizu protivničkom golu, to je ipak prevaziđeno još pre prvog SP.

Danas se takođe može sresti “piramida”, ali obrnuta, sa jednim napadačem koji je vrh, dakle okrenuta u suprotnom smeru, a “katanačo” je dao poseban šmek takvom stilu.

Baš je iz upravo nabrojanih razloga ono što su igrači nemačkog Lajpciga prethodnog vikenda učinili toliko spektakularno. U prvenstvenom meču protiv drugog tima Štutgarta su sa osmoricom krenuli u napad, a začetak akcije prepustili dvojici momaka koji su glumili štopere, dug pas na stranu je doneo rezultat već u sedmoj sekundi igre. Rizik nije bio mali, da su izgubili loptu, iznenađeni gosti bi se brzo “opasuljili” i verovatno oni postigli gol u prvom minutu.

http://www.youtube.com/watch?v=ZrBnTlesjHk&;width617

Ko zna, možda je to mali znak za početak neke nove fudbalske ere i povratak korenima. Nije bez značaja i informacija da je Lajpcig zabeležio pobedu – 3:1.

Komentari