Vujošević: “Sedmorica mladih” dave Partizan a pomažu Zvezdi

Nakon pobede sa Bajernom, trener Partizana Duško Vujošević je iskoristio brojnost medija da replicira gradskom sekretaru za sport Slavku Gaku. Da potsetimo, Gak je danas izdao saopštenje u kome su izneti podaci koji govore suprotno od nedavnih tvrdnji Vujoševića, trenera „crno-belih“ i predsednika SD Partizan o nesrazmernoj raspodeli nagrada Crvenoj zvezdi i Partizanu.

– Na jučerašnjoj (sreda) konferenciji sam govorio o finansijskoj situaciji u KK Partizan i SD Partizan. Danas, kada smo igrali utakmicu od važnosti za klub, grad, pa i državu iz medija sam se pomalo informisao i uvideo da smo dobili neke podatke koji služe za zamenu teza.

Zatim je pojasnio:

– Naime, ja nisam govorio o periodu 2008-2013 koji spominje Gak (zapravo je, ne bez namere trener „crno-belih“ gradskog sekretara nazivao „Đak“). Ja sam govorio o tome da je izbegnuta obaveza plaćanju 10.000.000 dinara nagrade Partizanu za plasman u Top 16 Evrolige, to je novac koji nama u ovoj situaciji znači borba za preživljavanje. Nešto što je usvojeno u pravilniku još ranije. Tačno je da smo od 2008-2013 dobili više novca, ali ne kao pomoći već kao nagrade jer smo imali rezultate za nagrađivanje po propozicijama. Što se samo pomoći tiče, istina je da je Zvezda u tom smislu dobila više novca, u srazmeri to je dvocifren broj za njih, naspram jedan za nas. Sponzorisali su ih (u evrima) Telekom (3 miliona), Gazprom (4 miliona), sada potpisan ugovor sa „TV Arena“ (1,2) miliona, „Dunav osiguranje“ (0,4) miliona.  

– Dakle, govorimo o novcu koji smo zaslužili na isti način kao što je VK Crvena zvezda zaslužila i dobila više novca od VK Partizan jer je osvojila Evroligu. Mi smo taj novac dakle zaradili, ne može Đak (Gak) o tome da govori profesoru. Uostalom, on je bivši vaterpolista Partizana, može da nađe način da pomogne svom bivšem klubu u teškoj situaciji.

– Za vreme Đilasa (za koga smatram da je bio dobar gradonačelnik) smo imali nešto što je važilo do juče, a danas su „sedmorica mladih“ promenili pravilnik kako bi opet više pomogli Zvezdi nego Partizanu. Moji nastupi nisu politički i ne smatram da su upravljači gradom protiv nas na političkom nivou, oni su jednostavno navijači Zvezde i trude se, sa jedne strane da pomognu Zvezdu, a sa druge strane da dave Partizan. Uostalom, možete o svemu pitati i Đilasa.

Zdrav rivalitet se ne gradi ovako.

– Partizan je institucija svugde poštovana van granica ove zemlje, smatram da mala država kao što je Srbija treba da neguje svoje institucije na pravi način, naravno i da gradi nove, održava i vraća stare, nemam ništa protiv toga, ali da se to čini prema zaslugama. Nije u redu da se naknadno, prema trenutnim rezultatima prekrajaju pravilnici i stvaraju bolji uslovi za Zvezdu nego za nas. Oni mogu da u sred sezone potpisuju stranca na tri meseca plativši transfer 900.000 dolara.

Za kraj priče o tome atipično mirni trener Partizana je rekao:

– Znaju da sam u pravu, zbog toga spinuju i vrše zamene teza, demantuju me manipulacijom, a ovo je jako problematično i za državu jer isti šablon može da se primeni i u drugim oblastima.

– Ovakav rivalitet nije zdravo graditi na ovakav način i moja je obaveza da skrenem pažnju na to. Ovo je izgleda nezgodno govoriti, jer je na primer ovaj deo mog govora isečen na „SOS Kanalu“, valjda se boje da ne izgube sponzora. bio sam koncentrisan na utakmicu, inače imam još toga da kažem – „Bolje biti u miru sa samim sobom, nego sa celim svetom.

O samom terenu, Vujošević je, donekle ponavljajući prethodna izlaganja rekao:

– Nismo bili kompletni, nedostajao nam je Bogdanović u ovako delikatnom trenutku, Top 16 faza je najkvalitetnije takmičenje u Evropi, daleko bolje i od Evrolige.

Kada pomislim šta bi bilo da su nam bili zdravi: Bertrans Milosavljević, Vesterman… srce mi se stegne. Momci koji su večeras nastupili su odradili odličan posao, zahvaljujem im se na tome. Pokazali su da pripadamo u Top 16. Dobar odnos u odbrani, to uslovljava dobar učinak u napadu. Zadovoljan sam pristupom, momcima kasne plate, nekompletni su…

Moram da istaknem da smo imali pošteno suđenje, naročito od strane španskog arbitra Arteage, sa kojim sam se srdačno pozdravio. Znam da mu je ovo poslednja sezona da sudi, zbog godina i njegovim povlačenjem odlazi i dobar deo poštenja. On ne pati od veličine i finansijskih moći klubova kojim sudi.

Nije izbegao Vujošević da spomene i navijače.

– Hvala im što dolaze u ovako velikom broju, od “Arene” se ne može zaraditi mnogo, sve to puno košta, a mi dajemo dosta poklon ulaznica, takođe i forsiramo popularne cene jer smo realni. Nama je važna ta privrženost, da nema njihove ljubavi, ništa od ovoga ne bi imalo smisla. Ne želim da se skandira ni protiv koga (ni Tadića ni Vučića), politika treba da radi na tome da pomogne sportu, a ne da određuje ko treba da bude na kom mestu.

Vujošević je svestan svoje uticajnosti na pristalice kluba

– Mnogi naši rezultati imaju manji eho i pišu se malim slovima. Tendenciozno se laže i spinuje i ne mogu da ne reagujem. Ipak, ne želim da utičem na navijače ni na neke druge načine, na primer na granici sam da poručim da ne kupuju novine “Blic”, na primer ali još uvek se izdržavam. Neverovatno je da nema malo novinarske hrabrosti da pišu analitičke tekstove.

Mišljenje o pisanju medija je izneo i u poslednjoj rečenici svog nastupa nakon što je portparolka Sonja Savić pitala da da li ima još pitanja, Vujošević se nadovezao sa – “Ako smeju da ih postave”

Komentari