Za koga važe pravila u JSL?

Svedoci smo svakakvih nemilih događaja na terenima, kao i tribinama u najelitnijem takmičenju u Srbiji. Postavlja se pitanje, da li se svi klubovi podjednako sankcionišu za događaje na i oko terena?

Iza nas je sedmo kolo Jelen Superlige, videli smo dosta golova, lepih šansi i zadovoljavajući broj ljudi na tribinama, takođe smo videli najvernije navijače mnogih klubova kako golove proslavljaju paleći baklje.
Kod tih baklji nailazimo na dvostruke aršine.

Sloboda – Radnički (Arhiva)

Na meču Sloboda Užice -Radnički Kragujevac (2:1) trojica navijača Radničkog M.V.  J.N.  i A.R. uhapšeni su tokom meča, zbog paljenja baklji oni se terete za krivično delo nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi, isti teret čeka i M.Š, navijača Slobode iz Užica.
Krivična prijava podneta je i protiv još jednog navijača Slobode, D.S je uhapšen zbog vređanja policajca tokom meča. Dok je jedan maloletni navijač Slobode priveden na ulazu na stadion, zbog pokušaja unošenja pirotehničkih sredstava na stadion.

Ovaj tekst nema za cilj da opravdava ni jednu stranu, takođe ne napada ni jednu.
Međutim, postavlja se pitanje, da li u JSL, najelitnijem takmičenju fudbala u Srbiji, važe ista pravila za igrače i navijače svih 16 klubova, a stiče se utisak da nije baš tako.

Istog dana u Novom sadu, odigran je derbi sedmog kola, Vojvodina – Partizan (2:1).
Negde oko 65. minuta meča,  videli smo baklje sa tribine na kojoj su se nalazile najvatrenije pristalice domaćeg tima, popularna “Firma”,  odmah nakon toga, usledio je odgovor “Grobara”  nakon bakljade koju su priredili Grobari gol Stojkovića, kao i ceo šesnaesterac gostiju nije mogao da se vidi.  Iz novosadske policije ne stižu izveštaji o hapšenjima navijača po ovom osnovu.

Vojvodina – Partizan 29.09.2013

Nekoliko sati kasnije, u Beogradu, na “Marakani” Odigran je meč
Crvena zvezda – Spartak Zlatibor voda (5:0). Domaći tim je svojim navijačima priuštio pravu goleadu, pravo osveženje naspram loših igara u poslednjim nedeljama, navijači nisu ostali dužni, pripremili su svoju feštu, sa bakljama i vatrometima, najvatrenije pristalice Crvene zvezde, baš kao i u protekla dva primera, upalili su baklje kako bi se svojim miljenicima odužili za dobre igre. Dan nakon utakmice, još uvek nije saopšteno da li je neko priveden zbog “Nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi”, kako je u Užicu okarakterisan sličan potez navijača.

Crvena zvezda – Spartak

Setimo se primera Marka Šćepovića, kome je sa ruke strgnuta kapitenska traka, od strane vođe navijačke grupe “Alkatraz” koji je bez ikakvog problema sišao sa tribine, popričao sa svojim “prijateljem” kapitenom Markom Šćepovićem na atletskoj stazi, dok su ih redari i poneki policajac sa strane samo pogledom ispratili.

Da li pravila u Srbiji važe samo za one slabije, koji su prinuđeni da ih poštuju, ili su ona ista za sve klubove i navijače?

Komentari