Za snove nikada nije kasno, 64-ogodišnja bakica šokirala svet

Amerikanka Dajana Najad, koja ima 64 godine, uspela je da plivajući sa Kube stigne do Floride i uđe u istoriju kao jedina osoba kojom je to pošlo za rukom, i to bez kaveza za zaštitu od ajkula. To se desilo u noći između ponedeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu.

Ovoj veteranki plivanja na duge staze je trebalo je 53 sata da pređe udaljenost od Havane do Ki Vesta, najudaljenijeg ostrva u Floridskom arhipelagu. Dok je izlazila na obalu, Dajana je delovala ošamućeno. Ljudi su ulazili u vodu do kolena samo da bi je slikali.

Ovo je Dajani bio peti pokušaj da prepliva Floridski moreuz, prvi put nije uspela 1978. godine. Tokom 2011. i 2012. godine se tri puta upuštala u ovakav poduhvat, ali je morala da odustane zbog nepovoljnoga vremena, problema sa brodom koji je pratio kao pomoć, pa čak i zbog meduza, od čijih joj je ujeda lice bilo skroz naduveno.

Kada je isplivala na plažu u Ki Vestu, Dajana se obratila mnogobrojnim gledaocima: “Imam tri poruke : Prva je da se nikada, ama baš nikada ne predajete. Druga, da nikada niste previše stari da odete za svojim snovima. Ovo je možda usamljenički sport, ali je uistinu timski, glasila je treća poruka.

Komentari