Zimske pripreme: JSL timovi, gde su? Šta rade?

U periodu zimskih priprema Superligaša, dok ekipe uveliko rade na uigravanju i brušenju forme za prolećni deo prvenstva donosimo vam kratak osvrt na tok priprema i odabarane destinacije.

Prvi deo priprema kada se uglavnom radi na vežbama snage i fizičke spreme uz minimalan kontakt sa loptom većina timova odradila je u svojim gradovima, izuzev Partizana koji je boravio na tradicionalnoj destinaciji Tari.

Nakon uvodnog dela u Srbiji, sledi masovna selidba u toplije krajeve gde su vremenski uslovi daleko povoljniji za treninge i odigravanje utakmica. U zavisnosti od finansijskih uslova, kontakata koje poseduju ali i ranijih iskustava superligaši su birali lokacije za glavni deo priprema. Već tradicionalno najviše njih se uputilo u tursko letovalište Antaliju, a to su: Partizan, Crvena Zvezda, Jagodina, Vojvodina, Rad, OFK Beograd, Novi Pazar, Donji Srem i Radnički 1923, a uskoro će im se priključiti i Smederevo. Antalija im nudi sve potrebne uslove za kvalitetan rad, a što je najbitnije, pored srpskih timova tamo se nalazi i veliki broj klubova iz celog sveta, tako da svako sebi može naći adekvatnog protivnika za odigravanje utakmica, što nije slučaj sa nekim drugim destinacijama. Treba napomenuti da se većina klubova opredelila za dvonedeljni aranžman, izuzev Rada i Crvene zvezde koji su odlučili da dva puta po dve nedelje borave u Turskoj. Pored dobrih uslova za pripreme, bitan faktor su i skauti, veliki broj klubova privlači veliki broj lovaca na talente, tako da se Antalija osim mesta za dobre pripreme pretvara i u solidan „izlog“ što povećava šanse da domaći klubovi poprave promet tokom zime.

Tursko letovaliste Antalija.

Pored Antalije, dosta popularna destinacija za naše klubove je i crnogorsko primorje. Fudbaleri Javora od 28. januara treniraju u Tivtu, a subotički Spartak od 1. februara u Budvi. Pre njih Crnu Goru su posetili i „Romantičari“, koji su boravili u Bečićima od 21.1. do 2.2..

Hajduk iz Kule je jedini srpski klub koji tokom ovog perioda posećuje Hrvatsku. Naime Kuljani se već godinama u nazad za proleće spremaju u Umagu, gde se kako oni kažu, sada već osećaju kao kod kuće. Prijatelske utakmice igraju sa hrvatskim i slovenačkim timovima koji su po stilu igre i kvalitetu približni ekipama iz JSL.

Kipar je ove zime domaćin samo jednom superligašu, a to je Sloboda. Tim Ljubiše Stamenkovića nakon prvog dela priprema na Zlatiboru od nedelje se nalazi u Limasolu. U planu im je odigravanje šest kontrolnih mečeva, među kojima su i oni protiv Peking Guana koji predvodi bivši strateg Partizana, Aleksandar Stanojević i moskovske Lokomotive, na čijem je kormilu hrvatski stručnjak Slaven Bilić.

Fudbaleri Slobode na Kipru.

Na žalost postoje i oni kojima su pripreme u inostranstvu pod znakom pitanja. Klubovi koji još uvek nisu potvrdili odlazak izvan Srbije su  Radnički Niš i BSK Borča. Iako su iz Niša i Borče stizale najave da postoji mogućnost odlaska u Makedoniju na Dojransko jezero, to još uvek niko nije potvrdio.

Na kraju pomenimo da će superligaše zimski period priprema bar prema izjavama njihovih čelnika, koštati između 15.000 i 100.000 evra. Koliko su pametno iskoristili ova ulaganja i prvenstvenu pauzu saznaćemo već 27. februara kada se nastavlja JSL.

Komentari