Zvezda je Srbija

Dugovi se gomilaju, problemi se množe, korupcija kao kiselina izjeda sve što valja, vlastodršci donose čudne odluke čija je trajnost ograničenog roka trajanja, baš u skladu sa njihovim mandatima i trenutnim potrebama. Tokovi novca su misteriozni, a potrošnja neracionalna kao da postoji vreća bez dna, iako zdrav razum nalaže da će i to nekada doći na naplatu, ali u tom slučaju vredi ona narodna: „Šta je svačije, to je ničije“. Plate kasne, a pitanje je da li će ih biti. Ono malo časnih, poštenih, dobronamernih i stručnih bivaju istrošeni, odbačeni i udaljeni…asocijacija na Srbiju i naš najslavniji klub nije slučajna.

Ako se ne govori o sudijama ili Savezu i onome koji to fudbalsko telo personifikuje, u Zvezdi se kao krivci podmeću uvek, ali uvek isti pojedinci – igrači i trener, ali kao da niko ne uspeva da primeti jedno: Ma koliko se oni menjali, a vala menjali su se kao nikada u 68 godina dugoj istoriji slavnog kluba, povratak na, uvek od strane navijača prizivane slavne dane prošlosti je sve dalji. Nema tog trenera i nema tih igrača koji mogu da donesu poboljšanje dok se stvari suštinski ne promene. Predsednik kluba, i zvanično najslavniji igrač u istoriji ove zemlje, ukoliko se i sam nešto pita, treba sebi da postavi pitanje: Kakva bi njegova karijera bila da je umesto u 1963. godinu i vreme Miše Pavića, Miljana Miljanića, legendarnog doktora Ace Obradovića i ostalih ljudi zaljubljenih u fudbal sa istim talentom stasavao u klubu u današnje vreme, verovatno bi išao od pozajmice do pozajmice i vratio se nakon nekog vremena na Ub.

Navijači su dobili eksplicitno pravo da procenjuju ko se koliko trudio, ko je koliko stručan i ko zaslužuje da nosi dres Crvene zvezde. Možda i jesu kompeteni u pogledu na kvalitet igrača, naročito ako se uporede sa onima koji dovode igrače “na kilo”, te se od situacije da imaš dva štopera početnika dolazi do toga da se u međuvremenu dovede nekoliko novih igrača na toj poziciji od čega dvojica i dalje nisu odigrali ni minut, opravdano je upitati: A zašto su došli?

Ili ono kad imaš razvijen skauting, a onda dovedeš napadača koji se protiv tebe dokazao u prvenstvenom meču, a zatim posle nekog vremena shvatiš da je samo imao jako dobar dan, a kako i ne bi imao kada ga je njegov trener jasno instruisao kako da najlakše odigra protiv defanzivaca kakve imaš. Uzgred, koliko navalnih igrača ima Crvena zvezda, a sa koliko ih igra u formaciji, kao da nikome nije bitno što većina njih ne igra, neki su pozajmljeni i oni se mogu smatrati srećnim, isti je slučaj sa viškom vezista i golmana, a svima treba dati platu.

Dugove će vraćati neko drugi, možda i privatnik, zar ne?

Komentari