Baraž – Zvanična smrt srpskog fudbala

Strmoglavi sunovrat srpskog fudbala nastavlja se i dalje. Od sumnji u nameštanje, sumnji u razne neregularnosti, pa sve do načina na koji će Superliga dobiti svog poslednjeg učesnika u narednoj sezoni, a to je baraž.

Baraž utakmice za popunu Superlige u sezoni 2014/15 na najbolji način oslikavaju stanje u domaćem fudbalu koje je kulminiralo u ovoj sezoni. Fudbaleri Rada nakon burne jeseni, uspeli su da konsoliduju redove. Novom upravom i osveženim igračkim kadrom pokušali da osiguraju opstanak.

Njihov pokušaj da ostanu u Superligi, nekome očigledno ne odgovara. Cilj baraža je da se u sportskom ambijentu dve ekipe na zelenom tepihu izbore za mesto među šesnaest najboljih ekipa u Srbiji, ali nažalost, do toga po svemu sudeći neće doći.

Okrenimo se prekidu meča, Rad je u momentu u kome je meč prekinut vodio sa 1:0, rezultat koji ih ostavlja u Superligi, vreme u kome je meč prekinut (50. minut) govori nam o tome da je ovaj događaj unapred isplaniran, zašto baš 50. minut?

U slučaju da je meč prekinut recimo, 20 minuta kasnije, Rad bi morao po pravilima Superlige da bude proglašen pobednikom, s’ obzirom na igru koju su “domaći” imali na terenu jasno je bilo da im se smešila pobeda.

Upozoravali su čelnici Rada u nekoliko navrata da postoje mogućnosti da se nešto ovako dogodi, od otkazivanja domaćinstva na terenu “Kralj Petar prvi” pa do imenovanja sudije Danila Grujića, iz Niša za delioca pravde. Pitanje koje se sada postavlja, ako stadion na Banjici nije zadovoljavao siguronosne uslove, kako je onda na stadionu Čukaričkog, koji je zadovoljio sve uslove, došlo do ovoga? 

Građevinari su se povinovali svim tim odlukama koje im jasno nisu išle na ruku, meč se igrao na stadionu Čukaričkog, ni to ih nije poljuljalo, istrčali su na teren i već u četvrtom minutu, preko Ožegovića poveli sa 1:0. Ono što je u nastavku usledilo bila je kontrola igre Rada, pa je krajnje nejasno, zbog čega bi navijač Rada rizikovao pobedu svog tima kako bi prekinuo meč, time rizikovao izbacivanje svog tima iz Superlige?

Da li reakcija navijača Rada, kada su navijači sa Banjice pokušali da patronu suzavca ubace u torbu i što brže iznesu sa stadiona govori da je sa njihove strane bilo namere da se meč prekine? Jasno je da ne.

Ono što je prethodilo u sezoni, od pretnji Slobode da će istupit iz lige, pa sve do finansijera Sloge koji je prijavio svoje igrače za nameštanje… Nipošto ne treba zaboraviti meč Jagodine i OFK-a u kome je OFK bio apsolutni favorit. iz dana u dan ukazuju da u našem fudbalu ne postoji ni zrno regularnosti, ali do kada ćemo žmuriti nad svim nepravdama? Ostaje nejasno, za koga se u Srbiji igra fudbal?

Za kraj moramo da postavimo ovo pitanje, da je Rad oprostio dug Crvenoj zvezdi, da li bi situacija u baražu bila regularna? 

Komentari