BLOG – B. Sibinović: Kako je Bulatović doveo Radnički do prosjačkog štapa

Na čelo Radničkog iz Niša Darko Bulatović je dospeo 4. juna 2013. samo godinu dana kasnije sprema se za  napuštanje ove funkcije. Navodno je Bulatović već predao ostavku, ali upućeni u to sumnjaju. Navodno se on već izvesno vreme nalazi na  godišnjem odmoru u Grčkoj, a malo je verovatno da je letovanje prekinuo samo da bi u Nišu potpisao ostavku.

Foto: facebook.com

Oni koji su upoznati sa pozadinom dešavanja u najvećem fudbalskom klubu istočne Srbije smatraju da se Bulatoviću u svakom slučaju sprema „crveni karton“ na predstojećoj skupštini, pa je neproverena priča o ostavci nastala upravo u tom kontekstu.

FK Radnički je odavno u finansijskoj krizi, gde sve pare odlaze zna jedino sekretar kluba, čuveni „gazda Boban“, koji je već dve decenije na toj poziciji, pre njega je finansijama kluba „rukovodio“ je njegov otac. Poluvekovna porodična tradicija najbolji je recept da  prava istina o tokovima novca nikada ne ugleda svetlost dana.

Bulatović je funkcioner SNS-a, mnogi smatraju da je  pod zaštitom gradonačelnika Niša Zorana Perišića koji se posebno intenzivno bavi traženjem sponzora za Radnički upravo u periodu od kako je Bulatović predsednik njegovog Upravnog odbora. Para u budžetu grada sve je manje, a zbog mera štednje i pojačane kontrole izdataka moraju da budu ukinute donacije sportskim društvima. Zbog toga je Perišić pokušao finansiranje da prebaci na komunalna preduzeća, ali ni ona nemaju para.

Foto: A. Trajković

JKP Naissus je trebalo da bude jedan od sponzora koji bi nezakonito prao pare iz gradske kase i prebacivao ih Radničkom. Ovo preduzeće je, međutim, u katastrofalno lošem finansijskom stanju. Akumulirani gubici iznose već 283.918.000 dinara, a zbog neplaćenih računa JKP Naisusu obustavljena je isporuka električne energije.

Perišićeva ideja je bila da Naissus bude žirant za kredit koji bi podigao FK Radnički i to tako što bi založio svoje mašine. Ceo posao je bio dogovoren, čekalo se još samo odobrenje gradskog veća, ali na njegovoj sednici je jedan član pružio toliki otpor ovom nesuvislom planu, da je na kraju predlog povučen. Sada je Radnički, kako se narodski kaže, “na belom hlebu”.

Kada sam prošle godine kao član UO dao predlog da se javno pozovu svi poverioci FK Radničkog da u roku od 30 dana dostave svoja obrazložena potraživanja, postao sam neprijatelj “broj 1” predsednika Bulatovića. U slučaju da je ova ideja uspešno realizovana Upravni odbor bi utvrdio koliko je fiktivnih potraživanja koja služe samo da se “operu” pare i zatim prebace na račune pojedinaca.

Tako je, na primer, za 12. juli 2013. bila  zakazana sednica Upravnog odbora, ali je sekretar telefonskim putem otkazuje. Nešto kasnije, međutim, pojavljuje se odluka predsednika UO, Darka Bulatovića o zaduživanju kluba, koja se poziva na navodno donetu odluku Upravnog odbora na sednici od 12. jula, koja nije ni održana.

Svaki put kada je postojala potreba za ispumpavanjem novca, prione se na „renoviranje“ stadiona. Ustvari, samo se prekreče zidovi, ali izvođač (najčešće MD Gradnja) fakturiše iznose kao da je, maltene, ponovo zidan deo stadiona. Ponekad se desi ono što Nišlije zovu “krečenje vazduha”, odnosno ništa se ne odradi, ali se “radovi” naplate. Od tih para Bulatović jedan deo prosleđuje dalje kako bi i dalje imao zaštitu, nešto zadrži za sebe, a ponekad neku crkavicu preko izmišljenih donacija prosledi i klubu.

Sada je, kako izgleda, priča privedena kraju. Svima je jasno da sa ovakvom upravom FK Radnički nema šanse da preživi. Potrebno je da na njegovo čelo dođu pošteni ljudi, koji uživaju dovoljno poverenje ne samo igrača, već i potencijalnih sponzora koji bi novčano pomogli obnovu kluba znajući da taj novac neće nenamenski biti potrošen. Posle toga bi i pravosudni organi trebalo da se pozabave nedavnim dešavanjima u klubu i otkriju za šta su sve trošene pare.

Ko je Darko Bulatović?

Predsednik UO Radničkog, Darko Bulatović nekada je bio vojno lice, ali se iz aktivne službe povukao kada je zagustilo, priloživši uverenje da je psihički poremećena osoba sa F šifrom. Sugrađani ga se sećaju i kako je samo u gaćama šetao obalom Nišave.
Posle je postao predsednik niške opštine Crveni Krst, a onda je doveden na mesto predsednika UO u FK Radničkom. U međuvremenu je postao direktor “Jugoistoka” u okviru EPS-a.

Sa te pozicije on je odbio da da intervju novinaru “Južnih vesti” u vezi nedavnih isključenja struje u Nišu. Prvo je rekao da će to da učini kasnije, ali je i to odbio rečima da je prezauzet. Međutim, kada ga je novinar pitao da li bi mogao da odgovori na nekoliko pitanja u vezi sa dešavanjima u klubu, Bulatović je, naprasno, našao vremena za intervju zaboravljajući da je u prostorijama “Jugoistoka” od koga dobija platu, a ne u FK Radničkom koga samo pljačka.

Iako je na mestu direktora tek tri meseca Bulatović je već otišao na odmor u Grčku. Zakon nalaže da godišnji odmor može da se koristi najranije posle šest meseca rada, ali za Bulatovića zakon nikada nije bio prepreka.

Blog: B. Sibinović. / Izvor: sport018.com

 

Komentari