BLOG: Fudbalska sezona kupanja

BLOG PIŠE: CEKIĆ A.

 

Ljubitelji fudbala u Srbiji se bude…. Doduše, dosta sporo i postepeno, ali bolje ikad nego nikad…. I vreme je. Ne znam više ko treba da dodje, da vodi kolo po našim kaznenim prostorima, pa da se opametimo, i da pošaljemo upravama, menadžerima, investicionim fondovima i ostalima poruku – dosta je bilo, aman!

Navijac

Poraz Zvezde od Kairata je bio iznenadjenje za, pa nekih 70% fudbalske nacije u Srbiji, možda čak i više, nažalost. Poraz je došao kao hladan tuš samo navijačima, kao nešto u šta nisu hteli da poveruju, da u njihom klubu ne da ne cvetaju ruže, nego su i miševi odavno pobegli. Kažem samo navijačima, jer bilo ko drugi, ko je iz nekog drugog ugla posmatrao, i posmatra, stanje u našem fudbalu, sinoć, i prošle nedelje, nije bio iznenadjen ni najmanje. Kairat je odavno zakazan, samo je čekao kada će da se dogodi, da neki tim koji ste tražili preko Google-a da dva gola usred Beograda, a ruku na srce, mogao je da da barem još toliko.

Zamerali su svi ti navijači prošle godine Evropi ”zašto nas ne pustite da igramo”, ove godine su platili, i Evropa ih je sačekala. Tačnije, neki deo Evrope, koji se graniči sa Kinom, ali to sada nije više ni bitno, da je bilo ko drugi došao, mislim da je moglo samo gore da bude.

Da ne uvredim bilo koga od vas, ali jednostavno, problem kod navijača Zvezde i Partizana je što su previše pristrasni, i po meni, previše ”žmure”, ne žele da vide sve ono što se dešava u klubovima. I ne krivim ih, jer ne dešava se skoro ništa lepo, osim te borbe za titulu, koja se iznova i iznova ponavlja. Realnu sliku, koja je mnogo crnja i mnogo mnogo gora, mogu da vide samo oni koji nisu zahvaćeni tim navijačkim ludilom, kao i mnogi koji ne navijaju za jedan od dva kluba. Kad već pomenuh titulu, ona je po meni odavno precenjena, postala deo sivila srpskog fudbala. Zbog mnogo većeg problema, kvaliteta same lige, koja je opet posledica raznih sumnjivih rezultata, kartona, penala, saopštenja i ko zna čega još.

Zvezdin sunovrat, i dva meča koja, kad se uzme sveukupna situacija, koštaju izmedju sedam i deset miliona evra, nije nikako početak kraha srpskog fudbala fudbala. Propast našeg fudbala počela je mnogo ranije, čak i pre Šamroka, koji je gotovo totalno zaboravljen, kao da se desio pre dvadeset, trideset godina, a ne pre četiri godine! Giganti evropskog fudbala poput Slovana iz Libereca, Apoela, Omonije, pa do Černomoreca, ajde Ren i Bordo da ne spominjem ovde, oni su ipak, koliko-toliko ozbiljne ekipe.

Pošto ovo nije navijački tekst, niti likovanje protiv Zvezde, iako je to potpuno zaslužila, sad da rezimiramo učinak Partizana u kvalifikacijama proteklih par godina. Po meni, gora situacija po Partizan, je što je on u zadnje vreme bio šampion skoro non-stop. I ako se onda šampion neke zemlje propisno bruka u Evropi skoro svake godine, šta onda da očekujete od ostatka lige?!
A brukanja je, ruku na srce, bilo dosta. Šamrok i Tun su crne tačke, ali i ostatak nije ništa svetliji….

Razumem ja da je važno iz finansijskih razloga da se igra Liga Evrope, ali ipak, da vas tamo pobedjuju svi odreda, pa i Asteras, Braga, Sampdoria, da vam Livorno uzme bod, da sa Širakom igrate kući 0-0 (?!) da odigrate celu grupu u Evropi bez pobede, i onda neko iz uprave kaže ”mi smo ispunili naš cilj”. Pa ako vam je cilj da svi brišu patos sa šampionom, onda je cilj ispunjen.

Sa druge strane, klubovi koji nemaju toliko prostora u medijima, koji nas ne bombarduju saopštenjima, nego ćute i igraju, su prošli dalje, bar do drugog kola. Već su prestigli Zvezdu, plasirali se u naredno kolo a o tome opet niko skoro ne priča?! Čukarički je jednom kvalitetnom igrom u gostima, došao do gola, imao je i penal za drugi gol, nisu ga realizovali, ali najbitnije je da su prošli. Vojvodina je sinoć odigrala utakmicu svetske klase, saterali su u ćošak protivnika koji igra u kvalitetnijoj ligi nego što je liga Kazahstana, pobedili su sa dva gola razlike, i mirno čekaju nastavak. Da je Zvezda kojim slučajem napravila preokret, garantujem da bi u današnjoj štampi imala 2 strane, a Voša i Čukarički bi stali u jedan manji okvir, čisto da se napiše da su pobedili.

Čitam sinoć komentare, i uviđam najgoru moguću osobinu nas i našeg mentaliteta… ”Da komšiji crkne krava”! Prepune su vesti komentara navijača partizana koji se nasladjuju porazom najvećeg rivala. Isti ti navijači su posle deset dana zaboravili Šamrok, i Tun, i Asteras, ne vide da od 2009 nemaju pobedu u grupnoj fazi bilo kog takmičenja!!! Skoro šest godina! I opet se busaju u grudi da imaju šampionski tim, da će pokoriti bilo koga ko im se nadje na putu. E to je najveći problem, i dok taj problem ne počne da se rešava, loše se piše srpskom fudbalu, i svim ljubiteljima ovog sporta. A i navijačima, pošto lično mislim da ovakve stvari mogu samo da nastave da se dogadjaju, Dilla Gori biće prvi sledeći test, a posle, i sledeće sezone, ko zna ko će još da gospodari našim terenima, i da drži časove fudbala našim nedodirljivim klubovima…

Sledećeg vikenda počinje naša ”super” liga. Iskustvo iz prethodnih godina mi govori da će svi navijači koji budu pročitali ovaj tekst, a i koji ga ne pročitaju, zaboraviti i Kairat, i Čukarički, i Vojvodinu i sve ostalo, i opet će samo da bude tema ”titula,titula, i ništa drugo”, pa sledeće godine sve ispočetka…

Komentari