Kiša od pet miliona Evra – Hala Čair ponovo pod vodom

Jedna od tema koja je zaokupljala političare u Nišu tokom predizborne kampanje pred martovske izbore bila je i hala “Čair”, na čiju su rekonstrukciju  2011. godine potrošeni milioni evra kako bi dragulj grada Niša  ispunjavao stroge zahteve EHF-a za održavanje Evropskog prvenstva za muškarce u rukometu, a kasnije i Svetskog za žene.

Nije se dugo uživalo u sjaju ovog dragulja čija je rekonstrukcija koštala po nekima mnogo više nego što bi koštala izgradnja “Konstantin” arene u naselju Duvanište. Ipak je interes države preovladao, a u interesu Srbije nije bilo da Niš dobije arenu, tako da je preko pet miliona evra utrošeno u rekonstrukciju postojeće hale. A užitak u njoj bio je kratkog veka, jer je sredinom 2013. nakon masivnih padavina u Nišu voda koja je dolazila iz pravca Zetske ulice i podvožnjaka kod Pivare slivala ka sportskom centru “Čair”.

Usled potrošnje miliona evra na rekonstrukciju “Čaira”, koja je inače delimično ukopana zaboravljen je jedan važan detalj, šta sa vodom, gde će kiša oticati? Projektom rekonstrukcije nije obuhvaćena zaštita od elementarnih nepogoda, pa je prilikom prve ozbiljnije kiše koja je pala nakon rekonstrukcije hala popustila pod naletom velike količine vode, “Čair” je bio neupotrebljiv od juna do septembra prošle godine, pa je organizacija odbojkaških utakmica Srbije u okviru Svetske lige morala da potraži novi dom. Tada su gradske vlasti kritikovale svoje prethodnike zbog trošenja novca i nerazmišljanja o izgradnji bedema, pozivali su na snošenje odgovornosti. od tada je prošlo nešto manje od godinu dana a situacija je skoro ista. Nevreme koje je pogodilo Niš, poplave na ulicama grada, i ponovo isti scenario. Prošlog puta “Čair” je stradao kada se višak vode sjurio niz službeni ulaz preko rampe za hendikepirana lica. Sada se na tom mestu nalazi zemljani nasip, koji je teško objasniti vip zvanicama koje koriste taj ulaz prilikom mečeva Dejvis kupa i drugih reprezentativnih selekcija. Ovog puta Voda, koja se iz Zetske slivala ka Ulici 9. brigade, ušla je kroz kolski ulaz hale “Čair” kod biletarnice i došla do pres sale i svlačionica.

Gradski oci koji su prošle godine, kao i sada u jeku izborne kampanje oštro kritikovali prethodnike zbog neadekvatne sanacije, koji su obećavali da će se pozabaviti ovim problemom, sada ćute. A ljubiteljima sporta i sportskim radnicima ostaje da pogledaju u nebo i pomole se bogu da se nad gradom konačno pojavi sunce. A o bedemu i sanaciji ovih problema, pričaćemo u sledećoj izbornoj kampanji, do tada sport neka pati.

 

.

Komentari