Klinička smrt srpskog fudbala – Za koga se igra u Srbiji?

Treći dan u mesecu maju, ljubitelji fudbala pamtiće kao dan, kada je navijačima otvoreno stavljeno do znanja da se fudbal u Srbiji ne igra zbog njih, već zbog nekih nefudbalskih interesa. Ta čudna subota umalo da bude dan kao i svaki drugi, ali za ljubitelje kladionica i fudbala, bilo je krajnje čudan dan. Bio je to dan kada su ubedljivi favoriti bili timovi sa začelja tabele, to ne bi bilo ništa čudno da nisu igrali protiv ekipa iz samog vrha.

I onako srozan ugled srpskog fudbala dotakao je samo dno, o mogućim nameštanjima utakmica juče su svi govorili, meč Jagodine i OFK Beograda bio je povučen iz većine kladionica, a one koje su dozvoljavale da se ovaj meč odigra spustile su kvotu sa 4,40 na 1,20. Svima je jasno bilo da pod Đurđevim brdom nisu čista posla, a krajnji rezultat potvrdio je sumnje, da je meč namešten u korist OFK Beograda, koji je bio ubedljiv protiv četvrtoplasirane ekipe domaćeg prvenstva.

Jedna utakmica u kojoj je favorit ekipa sa dna tabele mogla bi da se zavede pod slučajnost. Ali u 27. kolu JSL-a i fenjeraš Javor bio je više nego ubedljiv favorit protiv ekipe koja je letos igrala kvalifikacije za Ligu Evrope, Vojvodine. Kladionice su očigledno imale neku informaciju kojom običan ljubitelj fudbala nije raspolagao, a ostaje nejasno, zbog čega se niko od čelnika saveza ne bavi ovim temama, Superliga je naše najelitnije takmičenje, kakvo  god da je, sumnja u regularnost ne sme da postoji, a ako je već ima treba je ispitati.

U zdravim fudbalskim sredinama favorit je ekipa koja beleži bolje rezultate, što kod nas po svemu sudeći nije slučaj. Darko Bulatović predsednik Radničkog javno je u gostovanju televiziji Zona rekao da se polovina utakmica u Srbiji namešta, a ta njegova tvrdnja ostala je neispitana. Uzmimo za primer  i utakmicu Sloge iz Kraljeva, čije je igrače sam finansijer kluba prijavio za nameštanje utakmica. Pravo je pitanje, za koga u Srbiji se igra fudbal?  Na ovo pitanje još uvek nema odgovora, ali je evidentno da je u prolećnom delu sezone na većini stadiona u Srbiji smanjena poseta na utakmicama. Što jasno govori da ovo nije put kojim treba da se ide.

Komentari