Otvoreno pismo navijača Vojvodine: “Stara dama sa lošim manirima”

Fudbalski klub Vojvodina je najstariji član Super lige, klub sa velikom tradicijom i ugledom u Srbiji a i šire. Klub sa puno navijača i još više simpatizera širom bivše Jugoslavije, koji je poslednjih godina doveden na ivicu bankrota.

Vojvodina je danas klub koji je sinonim za nelogične poteze, odluke i stavove, gde niko ne preuzima odgovornost i sva krivica prenosi se na prethodne uprave. Klub koji vode navijači koji su na funkcije došli preko navijačkih tribina i sada se zalažu za stavove na kojima su temeljili  priču za smenu prethodne uprave. Zalažu se za prodaju igrača investicionim fondovima, kao u slučaju Mijata Gaćinovića, kao i saradnju sa Zvezdom i Partizanom.

Prilikom dolaska sadašnjeg predsednika i direktora kluba, bivšeg istaknutog člana navijačke grupe, jedina obećanja bila su transparentnost, borba za stavove navijača i da neće biti prodaje igrača večitim rivalima.  Ne da obećanja nisu ispunjena, nego je predsednik kluba trenutno u pritvoru, deo funkcionera i upravnog odbora čiji sastav ne zna nijedan navijač vojvodine je dao pristanak za prodaju kapitena Mirka Ivanića Partizanu i pored obećanja samog igrača da iz Vojvodine može samo u inostranstvo.

Ivanic Mirko 4

Kao po pravilu u svakom prelaznom roku prave se milionski transferi igrača u inostrane klubove, čije se visine nikada precizno i javno ne saznaju, dugovi kluba su uvek veliki i uvek postoji potreba za novim prodajama golobrade dece. Uz sve to, kao po pravilu, svaki prelazni rok se dovodi po desetak novih igrača, koji obično ne ostave nikakav trag u klubu i sa kojim se na kraju sezone raskidaju ugovori. Najtalentovaniji omladinci zbog tih igrača moraju da odlaze iz kluba, kao što je bio slučaj sa Milanom Makarićem, Lukom Lukovićem i Elmirom Asanijem, a odgovornost, umesto koordinatora za transfere i uprave snosi trener, koji po pravilu ima manje od 30 posto uticaja na izbor pojačanja.

Na održanom sastanku navijača i dela Upravnog odbora, direktor kluba je dao obećanje da će se funkcija sportskog direktora prepustiti jednom od najobrazovanijih fudbalskih stručnjaka u zemlji, milanu Đuričiću, koji će voditi zimski prelazni rok i koji bi napravio višegodišnji strategijski plan za FK Vojvodinu. Ne samo da se to nije dogodilo, već po sportskom centru kadruju civilna lica sa raznih vesti iz crne hronike.

Vojvodina-Sampdorija-koreografija

Vojvodina je samo ove sezone dovela blizu dvadeset igrača od kojih su već neki otišli za minimalna obeštećenja, nekima se nudi sporazumni raskid ugovora, a neki ne žele da idu i pored toga što se ne računa na njih. Odgovornost za pogrešne procene niko ne preuzima.

Obično se sarađuje sa uskim krugom domaćih menadžera, a na ponude inostranih, koji nude plaćen put i smeštaj za reprezentativne fudbalere, koji žele da dođu na probu se ne daje pozitivan odgovor i pored apsurdne situacije, da to klub ne bi koštalo nijednog dinara. FK Vojvodina je do sada uvek tokom duge istorije bila otvoren klub sa mnogo stranaca koji su kao po pravilu bili ljubimci navijača.

Posle se svi zajedno pitamo zbog čega na stadionima ima sve manje navijača. Zašto su svi klubovi u finansijskim krizama, zašto su oko klubova ljudiiz kriminalnog miljeao, zašto propada klupski fudbal?

Komentari