INTERVJU Mladen Dodić: Zapostavlja se rad sa mladima

Mladen Dodić (43) spada u red najboljih domaćih trenera. Bio je dobar prvoligaški vezista, najviše je igrao za Napredak iz svog rodnog grada Kruševca, nosio je još i dres Železnika i bio internacionalac na Malti. Kako kaže – trenersku karijeru je gradio postupno, nije preskakao stepenike – prvo je radio sa mlađim kategorijama Obilića, zatim bio pomoćnik u Napretku, a nakon toga počeo sa samostalnim obavljanjem posla. Kruševljane je vodio u dva navrata, isto kao i Novi Pazar, u biografiji još ima i rad u Jagodini i Dinamu iz Vranja. U svim klubovima ostavio je ostavio odličan utisak, a od ovog leta započeo je novu priču, predvodi Javor iz Ivanjice.

sp-dodic

Dan nakon sjajne pobede svog tima u Smederevu (5:0), govori za „Utakmicu“.

„Utakmica“: Kako ste se opredelili za posao trenera?

Dodić:  Još dok sam bio na početku igračke karijere, moj prvi seniorski trener – Josip Mića Duvančić je zapazio da imam „štofa“ za šefa struke. Duvančićevo mišljenje, kao velikog autoriteta izuzetno poštujem, a i lično sam osećao da mogu biti dobar u ovom poslu. U Napretku su takođe smatrali da imam potencijala, pa su mi, čak i dok sam još uvek igrao, nakon jedne povrede i operacije – ponudili da se prihvatim posla. Ipak, druga karijera je još morala da sačeka, tek nakon druge operacije sam se definitivno opredelio za ovaj posao.

„Utakmica“: Pored Miće Duvančića, od kojih ste još trenera učili „zanat“?

Dodić: Znanje sam sakupljao od tadašnjih trenera Napretka – Škora i Milosavljevića, zatim od Prekazija i Jusufija… Od svakog može nešto da se nauči, samo ako se obraća pažnja na prave detalje.

„Utakmica“: Od ovog leta ste stanovnik Ivanjice, kakvi su utisci o Javoru?

Dodić: Želim da istaknem da klub ove godine slavi vredan jubilej – 100 godina postojanja. To je retkost na našim prostorima. Poslednja decenija je naročito uspešna za klub, vinuli su se u najviši rang, bili poligon za afirmaciju mnogih igrača i trenera. Najpoznatiji čovek odavde, trenerska, ali i igračka ikona kluba je Radovan Ćurčić, on je svojim delom dokazao da se može doći do klupe nacionalnog tima i mimo Zvezde i Partizana.

Interesantno je da svake godine, pre početka takmičenja, fudbalska javnost po pravilu uvek “preseli” Javor u niži rang, ali Ivanjičani su uvek uspevali da opovrgnu te glasine. Princip funkcionisanja kluba je jednostavan, nema velikih obećanja i nerealnih ciljeva – stoji se čvrsto na zemlji i dogovori se poštuju – to je jednostavan recept za zdravu atmosferu u klubu. Ovako funkcioniše već godinama i ja izuzetno poštujem sve što su do sada uradili i stvorili u Ivanjici.

v207989p0

„Utakmica“: Kakvim igračkim kadrom raspolažete?

Dodić: Letos je klub imao dosta odlazaka, čak šestorica prvotimaca nas je napustilo – po dva iz svake linije tima. Njihovim odlaskom se otvorio prostor da zasijaju momci koji su od ranije u klubu, a nisu imali veliku minutažu. Jedan od njih je Ifeani Onjilo – u Smederevu je odigrao izuzetno. Još jedan stranac – Eliomar je neko od koga se dosta očekuje. Radivojević – strelac tri gola protiv Smedereva izrasta u pravu „desetku“- u nastavku prvenstva će sigurno i još neki igrači izaći u prvi plan. Nismo mnogo kupovali – važan nam je dolazak Milovića, kao igrača ali i vođe tima. U napadu, očekujemo da dosta pruži Žarko Lazetić, kad bude potpuno spreman – bio nam je potreban jedan tako iskusan napadač. Na istoj poziciji je i Milovanović, momak koji se već dokazao u Napretku i Borcu.

„Utakmica“: Prvenstvo ste otvorili furiozno, kakvi su klupski ciljevi ove godine?

Dodić: Da se nastavi posao koji Javor već godinama radi – da se sačuva status, i omogući mnogim prvotimcima da na kraju godine pronađu neki angažman – od toga živi klub, ali i oni će obezbediti egzistenciju.

„Utakmica“: Reč dve o prethodnom meču?

Dodić: Pre početka nisam znao šta da očekujem od mog sastava u takmičarskom meču, kao što je poznato – utakmica prvog kola protiv Crvene zvezde je odložena, tako da nismo bili u takmičarskom ritmu. Smederevo je pružilo solidan meč u Novom Sadu i ozbiljno smo ih shvatili. Odigrali smo nesvakidašnju utakmicu, već u 15. minutu bilo je 3:0 za nas, što se retko dešava i protiv mnogo slabijih rivala. Doduše i oni su nam pomogli svojim greškama, a mi smo u odbrani odigrali dobro i u napadu imali izuzetnu efikasnost. Nećemo dozvoliti da nas ova pobeda uljuljka, ostaje još 29 mečeva da se odigra. Već od danas se okrećemo sledećem susretu – a ova pobeda, neka nam to bude nagrada za letnje napore.

„Utakmica“: Prvenstvo je otvoreno neočekivanim rezultatima.

Dodić: Verujem da će biti uzbudljivo, da svako svakog može da pobedi. Sezona je duga i naporna, svi će sigurno imati oscilacija. Ja se nadam da moj tim neće puno oscilirati, vrlo je nezahvalno ovako rano – prognozirati. Ono što je dobro za srpski fudbal je da bude što neizvesnije, jer to je ono što privlači publiku na stadione – niko ne želi da ide da gleda susret u kome je pobeda jednog od rivala izvesna i pre početka.

Govoreći o dobrobiti domaćeg fudbala, Dodić, kao jedan od boljih poznavalaca istog je apostrofirao još jedan momenat:

– Osnova lepše budućnosti domaćeg fudbala leži u dve stvari: Infrastrukturi i radu omladinskih škola. Svi samo pričaju o seniorskim ekipama, tako da se zapostavljaju mladi. Zaboravlja se da samo dobar rad sa decom dugoročno podiže nivo kvaliteta fudbala. Većina klubova radi u jako lošim uslovima, a naša deca su zbog toga već startu inferiorni u odnosu na vršnjake iz inostranstva.

„Utakmica“: Za kraj, koji su dalji planovi u karijeri?

Dodić: Svestan sam činjenice da je naš posao stalno promenljiv, tako da uvek mora da se održava korak i popunjava znanje. Želim da, pre svega, imam kontinuitet u radu, jer to je jedini način da se dalje napreduje. Sa Javorom želim da podignem kvalitet na viši nivo, a u dogledno vreme se i oprobam kao trener i van granica naše zemlje – rekao je perspektivni stručnjak 

(foto: Marko Ranđić)

Komentari