INTERVJU, Andrija Luković: “Još se naježim kad se setim gola u finalu Evropskog prvenstva!”

Lopta preleće štopere Francuske, pada blizu Ace Mitrovića koji fintom “izbacuje” defanzivca “Trikolora”, potom prosleđuje loptu do Lukovića, sve ostalo je istorija… Kada smo pomislili da je i ona poslednja nada da će biti uspeha, daleko od srpskog fudbala, šamar su nam udarili igrači Ljubinka Drulovića, koji su, golom mladog fudbalera Rada u 57. minutu finala, pokorili Evropu. Danas, kad su se slegle sve emocije i utisci, Andrija je govorio za naš portal.

Kako se osećeš kada se prisetiš akcije i gola iz finala prvenstva Evrope?
– “Iako je prošlo više od tri meseca, osećanja se opet uzburkaju kada se setim. To je bio fenomenalan trenutak u mojoj karijeri, jer nije mala stvar biti evropski prvak. Mnogi veliki igrači ne osvoje tako važno takmičenje, a ja sam ga osvojio sa 18 godina. To jednostavno nikada neću moći da zaboravim.”

U kojoj meri ti se život promenio posle Litvanije?
– “U principu, nije mnogo, samo prvih mesec dana nakon osvajanja, mada se ni tada nije promenio, već sam radio stvari koje ne bih da nismo osvojili. Velika je medijska pažnja bila nakon povratka, i mogu reći da nam to prija.”

Pored Raspopovića, Kljajića i Pavlovića, ti si jedini koji je igrao na svim mečevima dosadašnjeg prvenstva. Koji je, po tebi, razlog da budeš standardan u postavi Rada?
– “Kod Marka Nikolića sam, prošle godine, igrao dovoljno za svoje godine, nisam bio baš standardan, ali sam postigao tri gola. Sada sam prilično standardan, ali na deset utakmica nisam postigao nijedan gol, a igram stalno… Mislim da je ipak zaslužno Evropsko prvenstvo jer je uticalo na mene i moje samopouzdanje, mislim da sa više samopouzdanja igram puno bolje, a i to je trenerova odluka, koga on izabere…”

Kada i da li očekuješ poziv u A selekciju?
– “Iskreno, ne. Još je rano. Imam 19 godina i voleo bih da idem stepenik po stepenik, da ne preskočim odmah u A selekciju, nego da kroz sve selekcije zaslužim poziv selektora seniora. Nadam se da ću se iz kadetske preseliti u mladu reprezentaciju, a kada dođe vreme za A tim, naravno da ću očekivati poziv.”

Da li imaš uzora iz sveta fudbala?
– “Stiven Džerard, od 7. godine navijam za Liverpul i uvek sam mu se divio, njemu i njegovom ponašanju na terenu. Impresioniran sam njegovom igrom, a i pravi je primer mladim fudbalerima.”

U kojoj inostranoj ligi vidiš svoj stil igre?
– “Za početak, možda holandska ili belgijska liga… Svakako mi je san da jednog dana zaigram u top 5 liga Starog kontinenta, ali za početak bi se odlučio za neku centralnu Evropu, Austrija, Belgija, Švajcarska…”

Radu nikako nije mesto u zoni ispadanja, kojliko možete da uradite u ovoj sezoni?
– “Pre početka lige smo pričali o četvrtom mestu, a danas smo poslednji… U Srbiji nikako ne može da se predvidi krajnji domet ekipe, mi u svakom meču želimo pobedu, nekad polazi za rukom, ali nekada i ne… Trenutno nam ne ide, ali se nadam da ćemo do kraja skupiti što više bodova i da, barem, ne budemo u zoni ispadanja.”

Da li misliš da je odlaskom Marka Nikolića, Rad izgubio karakteristično dobru igru za tim sa Banjice?
– “Marko Nikolić je po meni jedan od najboljih trenera u Srbiji, ako ne i najbolji. To je čovek koji je prošle godine sa maltene identičnim timom, uz Perovića i Lekovića, bio konstantno u gornjem delu tabele.”

Sa kojim se saigračem iz kluba najbolje razumeš na terenu?
– “Pa verovatno sa Uroševićem, jer se zaista poznajemo i družimo jedan duži period, a i igramo zajedno i u reprezentaciji. Tu bih dodao i Pavlovića…”

Kako gledaš na neuspeh seniora?
– “Kao što sam već rekao u jednom od intervjua, mislim da bi bilo puno uspešnije da su kvalifikacije počele pre nekih šest meseci, smatram da ne bi bilo onih početnih grešaka koje su naši reprezentativci pravili pre godinu dana, na startu kvalifikacionog ciklusa za Brazil. Mihajlović je pokušao da odjednom podmladi tim, što, naravno, u samom startu nije moglo da da rezultata.”

Šta očekuješ od duela u Kruševcu, i derbija koji će se igrati u istom kolu?
– “U Kruševac idemo po pobedu, poslednji smo na tabeli i moramo da pokušavamo da do zimske pauze iz svakog meča uzimamo što veći broj bodova. Protiv Napretka neće biti nimalo lako jer je to karakteristična domaćinska ekipa, koja na svojoj travi igra fenomenalno. Od derbija očekujem da bude dobar, kao i svaki prethodni (smeh), šalim se, da pobedi bolji.”

Da li si možda nekako rodbinski povezan sa bivšim bekom reprezentacije, Zvezde i Zenita, Aleksandrom Lukovićem?
– “Nisam, osim što je rođen dan pre mene, njegov rođendan je 23. oktobra, a moj 24.

Je l’ bilo ponuda nakon Evropskog prvenstva?
– “Iskreno, stvarno ne znam… Verovatno da ih je bilo, kao i za gotovo sve igrače, ali nam uprava to nije govorila kako nam ne bi dodavala nepotreban teret time. Videćemo, uskoro će zima tako da se nadam ponudama, verovatno će ih biti…”

Kakva je trenutna situacija na Banjici?
– “Sigurno nije prijatno kada smo poslednji na tabeli i kada čitamo sve ovo po novinama… Da je klub 7. ili 8. i da beležimo bolje rezultate, do toga ne bi ni došlo, ali mladi smo, pokušaćemo da se što pre izvučemo i da se vratimo na mesto koje Rad zaslužuje.”

Koji su ti planovi za naredni period?
– “Razmišljam iz utakmice u utakmicu i tako će biti do kraja moje karijere. Prvi plan mi je da pobedimo Napredak i da igram uopšte u tom meču. A za neku dalju budućnost, ako bude zimskih ponuda, možda ću promeniti sredinu.”

Da li imaš neku poruku za čitaoce Utakmice?
– “Imam, da prate i dalje portal Utakmica.rs jer ste najbolji!

Verujemo da će se Rad na krilima zlatnih kadeta, Lukovića, Uroševića, Antića i Đurđevića, izvući iz trenutne krize, i do kraja prvenstva opravdati očekivanja njihovih navijača, ali i svih fudbalskih sladokusaca koji ne mogu da zamisle ovaj legendarni klub u drugoj ligi.

Intervju uradio i pripremio: Petar Lazić

Komentari