INTERVJU, Milan Dozet- Kraj dugog puta, Igokea poslednja stanica…

Prošlo je 15 godina od kada je ovaj igrač krenuo bajkovitim košarkaškim putem osvojivši, sa tadašnjom Jugoslavijom, prvenstvo Evrope u Italiji, za igrače do 20 godina. Karijeru je počeo u Partizanu, vrlo brzo je zaigrao i u Zvezdi, bio je član takođe i Kijeva i čak tri kluba sa Apeninima, dok nije pojačao tim iz Laktaša. Predvodio je Igokeu do prvog mesta ligaškog dela na regionu, ali im nije pošlo za rukom da, pored bosanske lige, osvoje i ABA ligu. Mnogo se toga promenilo u Aleksandrovcu, ali je on ostao isti, kapiten Milan Dozet je govorio za portal Utakmica.rs.

Šta se to promenilo u samom klubu, pa Igokea nije više onoliko ubedljiva?
– “Promenila se skoro cela ekipa. Tim koji je živeo i trenirao kao porodica, bio na okupu dve godine. Takva hemija mislim da se neće ponoviti, a o tome govore pre svega rezultati koje smo te sezone napravili.”

Da li je teška uloga kapitena u ovom timu?
– “Uloga kapitena je velika čast, ali i obaveza, jer svojim treniranjem, zalaganjem i ponašanjem van terena treba da služi kao primer ostatku ekipe.”

Olimpija ne zna za pobedu, kakav meč očekuješ u Aleksandrovcu?
– “Protiv Olimpije nas očekuje težak meč, jer Olimpiji “gori pod nogama” i ona dolazi da se “vadi”, a takve su utakmice najteže.”

Da li Igokei fale igrači poput Joksimovića, Korslija…?
– “Sigurno da fale. Joksimović je igrač koji svojom igrom u odbrani tera ceo tim da prati njegov tempo, a u napadu razmišlja više o saigračima nego o svom učinku. On je jedan od najkompletnijih i najboljih igrača sa kojim sam igrao. Uz to veliki prijatelj i čovek.”

Čak pet igrača iz Srbije je u rosteru tima iz Laktaša, sa kojim saigračem se najbolje razumeš?
– “Najbolje se razumem sa Pavkovićem. Igrali smo davno sezonu u Vojvodini i posle toga je bio vođa nekoliko ekipa iz ABA lige. Vrhunski plej koji se dokazuje na terenu.”

Kakve su ti uspomene na prvenstvo Evrope za mlade 1998. i zlatnu medalju?
– “Osetim se stvarno ponosno, zato što su saigrači iz te reprezentacije napravili velike karijere i zato što smo redom pobeđivali velike reprezentacije. Dirk Novicki je bio najveća zvezda prvenstva, ali smo ipak mi otišli kući sa zlatom.”

Igrao si i za crno i crveno-bele, da li je Igokea poslednja košarkaška stanica?
– “Igrao sam za oba “večita” tima. Ponosan sam na ta oba dresa koja čuvam u ormaru. Ipak mislim da je Igokea moja poslednja stanica, bila je to jedna sjajna vožnja ali i tome jednom mora doći kraj.

Kakvo je tvoje iskustvo sa strategom Draganom Bajićem?
– “Dragan Bajić je najbolji trener koji je radio u Igokei. Umesto njega, o tome govore rezultati i prošlogodišnja neverovatna sezona. Mislim da će veći i bogatiji timovi teško da ponove našu prošlogodišnju dominaciju.”

Koja su vaša očekivanja od Evrokupa? iz prva tri meča imate tri poraza…
– “Nismo dobro počeli u Evrokupu. Razlozi sada nisu ni važni ali je važno da se fokusiramo na naredne utakmice i popravimo utisak, jer ova ekipa to zaslužuje.”

Da li Igokea može da ponovi uspeh iz prethodne sezone?
– “Gotovo je sigurno da ne može. Treba biti realan i reći da je gotovo nemoguće ponoviti onoliki broj pobeda u ABA ligi. Veliki je zadatak ispred nas, da postanemo tim kao što je bio onaj od prošle godine, a rezultati će onda doći sami.”

Koji su tvoji planovi za budućnost?
– “Nemam neke planove. Koncentrisan sam na sadašnja dešavanja. Voleo bih jednog dana, kada završim sa igranjem, da treniram klince. Mislim da svojim iskustvom i pričama trenera koji su mene trenirali, mogu da prenesem ljubav prema košarci najmlađima, a to hoće li postati košarkaši, ipak zavisi samo od njih…”

Da li imaš neku poruku za čitaoce portala Utakmica.rs?
“Moja poruka za čitaoce portala Utakmica.rs je da u ovim ludim vremenima kada nas “bombarduju” lošim vestima sa svih strana, sport je jedna od retkih stvari koja je “čista” i “neiskvarena”. Tako da su i oni NA PRAVOJ STRANI!

Kapiten je obećao da će dati sve od sebe kako bi u njegovoj poslednjoj sezoni Igokea bila što uspešnija. Nakon 18 godina profesionalne košarke, Milan Dozet će odigrati svoju poslednju sezonu za tim iz Aleksandrovca.

Intervju uradio i pripremio: Petar Lazić

Komentari