Intervju sa najboljim basketašem sveta, Dušanom Domovićem Bulutom

Otkad su se ovi momci popeli na krov sveta, na basket se u Srbiji gleda znatno ozbiljnije. Novosađani su od igre pod obručem izgradili potencijalnu šansu da Srbija dođe čak i do olimpijskih medalja. U razgovoru za naš portal, čovek koji je osvojio zlato na Svetskom prvenstvu i nedavno završenom turniru u Pragu, Dušan Domović-Bulut, je govorio o ovoj fenomenalnoj igri i o tome kako je postao broj jedan na svetu.

Da li ti je žao što basket, barem za sad, neće biti Olimpijski sport?
– “Naravno da jeste, pogotovo što ćemo biti matori za 2020. Ovako bi imali prilike da stanemo pored svih najboljih sportista na svetu.”

Zašto basket, a ne košarka?
– “Basket je nešto što me više privlači od košarke, moguće je i zbog toga što sam odrastao na uličnom košu, ali kad čujem loptu kako odskače, sav se naježim, tako da nije više u pitanju koji je to oblik košarke, važno je da se igra.”

Da li si svestan koliko ste uticali na popularizaciju “strit basketa”, u Srbiji je basket bio vid rekreacije, a sada se igraju ozbiljni turniri?
– “Mnogo više za popularizaciju možete pripisati FIBI, koja se bavi time i diže celokupnu priču na zavidni nivo i profesionalnost. Naša misija je da rastemo zajedno sa tim sportom koji ima velike ciljeve.”

Da li ti je omiljeni film “White Men Can’t Jump”?
– “Zbog tog filma sam krenuo da igram košarku, ali daleko je od omiljenog.”

Kako bi danas prokomentarisao situaciju sa Svetskog prvenstva, kada ste na dva minuta do kraja gubili 12-8?
– “Taj momenat nam niko neće oduzeti, ali trudimo se da ne gledamo u prošlost i da se ne zadovoljavamo rezultatima koje smo ranije postigli, već gledamo u sadašnjost, da se suprostavimo svemu što nam se nađe na putu.”

Da li ste pre tog prvenstva očekivali da se popnete na svetski tron?
– “Možda nismo očekivali, ali sigurno je postojala ambicija da se ukazana prilika iskoristi.”

Ko važi za vođu tima, a ko za motivatora?
– “Mi smo skladna celina, sve zavisi od mometa i situacije, pa neko od nas instiktivno preuzima potrebnu ulogu u zavisnosti od situacije.”

Kao predstavnici Novog Sada ste napravili još jedan ogroman uspeh za Srbiju, koje su vaše impresije sa turnira koji se igrao u Pragu?
– “Prag kao grad je inače impresivan, ali i konkurencija na samom turniru, gde se od 25 najbolje rangiranih igrača pojavilo 20. Velika je stvar, a i motiviše svakog sportistu da igra protiv najboljih.”

Šta očekuješ od FIBA Master turnira u Lozani?
– “Voleo bih da naša ekipa Ranč iz Beograda prođe u Istanbul.”

Kako se pripremate za meč i kako izgleda vaš trening s’ obzirom da igrate drugačiju vrstu košarke?
– “Uglavnom igramo basket na ulici i to je najbolji mogući trening, pored toga svako od nas individualno radi u svoje slobodno vreme na poboljšanju svojih performansi.”

Ko ti je uzor iz sveta košarke?
– “Bilo je svakakvih, ali jedinog koga mogu da izdvojim, kome se divim i dan danas, je Majkl Džordan.”

Da li ti je bilo drago kada si video da su i juniorski basketaši ponovili vaš uspeh i pobedom na SAD osvojili prvenstvo sveta?
– “Naravno, svaki put kad neko postigne uspeh, to me inspiriše. Pogotovo od ljudi koje znam.”

Ko vam je bio najteži protivnik?
– “Do sada je to sigurno bila ekipa Slovenije, koju nijednom do Praga nismo uspeli da pobedimo.”

Koji su ti planovi za budućnost?
– “Kao što sam napomenuo na početku, želimo da rastemo zajedno sa ovim sportom.”

Da li imaš neku poruku za čitaoce portala?
– “Nikad nisam voleo da mi neko naređuje i soli pamet, tako da bi ih prvo saslušao, pa onda u skladu sa tim ako imam nešto da kažem-rekao.”

Dušan Domović-Bulut je od skoro najbolji basket igrač na celoj planeti, to je još jedan u nizu uspeha za Novi Sad i celu Srbiju.

Intervju uradio i pripremio: Petar Lazić

Komentari