INTERVJU, Uroš Duvnjak: “Zvezda favorit grupe, veliki motiv igrati protiv njih!”

Onog trena kada je Crvena zvezda (ne)srećom na žrebu za drugu rundu Evrokupa izvukla grčki Panionios, nastupila je velika prašina oko ovog košarkaša koji je nekada igrao za FMP i Partizan, a danas je jedan od glavnih šrafova kluba iz Nea Smirni naselja, predgrađa Atine. Iako je nastupao na Svetskom prvenstvu za mlađe košarkaše od 18 godina 2004. godine i na Univerzijadi 2007. u Bangkoku, Uroš Duvnjak nije dobio šansu u A selekciji naše zemlje, što ne znači da neće, pogotovo dolaskom Saleta Đorđevića koji je najavio uvođenje novih i borbenijih košarkaša u nacionalni tim koji su uvek spremni za poziv. Pročitajte intervju koji je Uroš Duvnjak dao za Utakmicu na naš najradosniji praznik, Božić.

Pošto si “probao” dosta različitih liga, koja je na tebe ostavila najlepši utisak?

– “Najviše sam u Grčkoj, tako da bih se opredelio za njihovu ligu. Igra se dosta slično kao kod nas, jer, na kraju krajeva, naša dva najbolja trenera su ostavila ovde dubok trag. Fizički je jaka liga, dosta se pažnje daje taktičkom delu igre. Sve u svemu, zadovoljan sam…”

Kakav je bio osećaj ponovo zaigrati pred srpskom publikom?

– “Zbog ovakvog ritma utakmica, na tu u Kragujevcu sam gledao kao i na svaku drugu, igrali smo tri dana pre te utakmice pa je sledeća bila opet za tri dana… Tako da, što se same utakmice tiče, kažem, kao i svaka do sad. Jedino dobro u svemu je što sam pre, a i posle, mogao da se vidim sa porodicom i prijateljima.”

Da li misliš da domaći mediji treba da izveštavaju više o tvojoj košarkaškoj karijeri nego privatnom životu?

– “Što se tiče mog privatnog života, više od tri godine se ništa nije pisalo… Samo stvari vezane za košarku, tako i treba da bude…

Kakav je tvoj pogled na grčku košarku nakon igranja u tri različita tamošnja kluba?

– “Kao što sam rekao, dosta pažnje se posvećuje taktici, igra se sporije nego u većini liga, akcenat je na odbrani… Nešto kroz šta sam prošao u “našoj školi”, tako da sam se lako adaptirao.”

Šakota, Paspalj, Boban Janković i mnogi drugi Srbi su ostavili dubok trag u istoriji Panioniosa, da li bi voleo da ostaneš u tom klubu duži period, ili ćeš se ‘pak preseliti u neku drugu okolinu na kraju sezone?

– “Svakako, imam ugovor i sledeće godine pa ćemo videti… Uslovi su dobri, grad je prelep, svaki dan ima let za Beograd tako da ne bih imao ništa protiv da ostanem malo duže.”

Koliko je Panionios izgubio odlaskom Vladimira Jankovića?

– “Vlada je odličan igrač, igrao je dobro cele godine i zasluženo otišao u Pao. Što se tiče kluba, mislim da su doveli dobre strance na svim pozicijama i za sada se po rezultatima vidi da su napravili dobar potez.”

Šta može da se očekuje od vas u nastavku Evrokupa?

– “Nama je primarni cilj bio da odemo u drugu fazu, kao drugi smo otišli i deo celokupnog plana je ispunjen. Imamo mnogo jaku grupu i jedini cilj i plan nam je da svaku utakmicu probamo da odigramo na visokom nivou i vidimo da li je to dovoljno za eventualni prolazak dalje.”

Šta misliš o Crvenoj zvezdi i mečevima sa njima?

– “Što se Zvezde tiče, svakako do sad najbolja ekipa u Aba ligi, ekipa sastavljena za Evroligu… Samo sticajem nesrećnih okolnosti nisu prošli dalje iako su zaslužili… Favoriti su grupe i biće velliki motiv igrati protiv njih.

Da li možete da “pobrkate lončiće” Olimpijakosu i Panatinaikosu koji su jedini ispred vas na tabeli grčkog prvenstva?

– “Obe ekipe su izuzetno jake, među najboljima u Evropi… Prilično je teško igrati sa njima u seriji na tri dobijene, ali naravno, niko ne igra utakmicu da izgubi sa što manje poena razlike, nego da pobedi, tako da ćemo videti šta će biti…”

Je l’ ti je žao što nisi dobio priliku u reprezentaciji i da li očekuješ poziv novog selektora nakon dobrih partija u crveno-plavom dresu?

– “Ima dosta dobrih igrača kod nas, unazad par godina se pažnja usmerava na mlađe igrače. Mada, daleko od toga da sam mator (smeh), ali iskreno, ne znam šta da očekujem… Do sad sam igrao u svim mlađim selekcijama i rado se odazivao pozivu.

Da li bi mogao da nam nabrojiš saigrače iz ekipe Partizana sezone 2004/05, ujedno tvoje prve profesionalne?

– “Pošto sam više vremena proveo u mladom timu, saigrači su mi bili Tripković, Borovnjak, Samardžiski, Bakić, Živković, Veličković, Marković, Gajić… A u prvom timu su tada bili Dušan Kecman, Predrag Materić, Goran Ćakić, Fred Haus, Žerald Braun, Mlađan Šilobad, Vule Avdalović, Dejan Milojević… Nekoga sam izostavio sigurno ali davno beše.”

Kada bi se vratio u Srbiju, za koji bi tim voleo da igraš, Partizan, Vojvodinu, FMP, Megu, ili možda i da prvi put zaigraš u Crvenoj zvezdi?

– “Nisam za sad razmišljao o povratku… Ako do toga i dođe, videćemo šta i kako, za sad sam ovde, lepo mi je.”

Izgubio si “srpsko” društvo nakon odlaska Jankovića, sa kojim saigračem sada provodiš najviše vremena?

– “Najviše sa Kevinom Lengfordom, odličan momak… Mada se i sa Vladom dosta viđam, tako da održavam te srpske odnose (smeh).”

U kojoj meri ti pomaže trener Sfairopulos i kakav odnos imaš sa njim?

– “Odličan trener koji dosta ceni srpsku košarku i način na koji naši igrači igraju. Školovan i obučen, daje mi slobodu, veruje mi, tako da za sada nemam problema što se našeg odnosa tiče.”

Koji su ti planovi za budućnost?

– “Za sada samo Panionios.”

Da li imaš poruku za čitaoce Utakmice?

“Imam, naročito za one koji su kao i ja “preko”, da sve utakmice i sportska dešavanja prate preko Utakmice (smeh)!”

Intervju uradio i pripremio: Petar Lazić.

Komentari