Nikola Leković: “Trenutno mislim samo o Lehiji”

Jedan od velikih bisera omladinske škole Partizana kojeg su crno-beli olako prepustili Bežaniji te 2008. godine danas je jedan od najstandarnijih igrača četvrtoplasiranog tima sezone 2013/14 u Poljskoj – Lehije iz Gdanjska. Mada se prethodnih dana spominjalo da će i treći put biti predvođen Markom Nikolićem, nakon Vojvodine i Rada sada u Partizanu, mladi levi bek je u razgovoru za Utakmicu rekao da je isključivo skoncentrisan na Lehiju, pročitajte u daljem tekstu šta je Nikola Leković još izjavio za naš portal.

Da li bi mogao da nam napraviš paralelu između fudbala u Srbiji i Poljskoj?

Dosta se razlikuje stil fudbala u Srbiji i Poljskoj… Tamo se igra puno otvorenije, sa dosta tempa i brže nego kod nas. Infrastruktura, počevši od samih stadiona, je na daleko višem nivou. Velika prednost je i što su sve utakmice u različitom terminu i sve se prenose direktno, tako da je ispraćeno mnogo više. Nažalost po nas, kvalitet fudbala je tamo veći zbog svih ovih prednosti koje sam naveo iako smo mi dosta talentovaniji i imamo odlične mlade igrače.

Navijanje je u Poljskoj kao i u našoj zemlji veoma zastupljeno, koje je najteže gostovanje koje si imao do sada i kako bi nam predstavio navijače Lehije?

Navijači Lehije su za mene najbolji u Poljskoj. dolaze u velikom broju da nas podrže svaku utakmicu. Koreografije i ostala pirotehnička sredstva su neizostavan deo, tako da su često kažnjavani pa ne idu na gostovanja. Najteža gostovanja su Lehu i Legiji, tamo je uvek 25 – 30 hiljada ljudi nije lako pobediti u takvoj atmosferi.

Beograd ili Gdanjsk?

Beograd je grad u kojem sam rođen i odrastao i on je uvek na prvom mestu. Sa druge strane, Gdanjsk je lep grad na moru sa prelepom plažom i lepim starim gradom, tako da nikad nije dosadno u slobodno vreme.

Prošlu sezonu ste završili četvrti, a trenutno ste 12, koja su očekivanja od preostalog dela šampionata?

Prošle sezone nismo imali velika očekivanja ali smo odigrali odlično poslednjih 10 utakmica pod vodstvom trenera Rikarda Moniza. Na početku ove sezone je dovedeno 20 novih igrača, a trener Moniz je otišao u Minhen 1860, tako da je promena trenera, kao i novi igrači, uticala na rezultate u ovoj sezoni. Klub je stabilan i ambiciozan, očekujemo svi da će drugi deo sezone biti dosta uspešniji.

Ovo je tvoja prva inostrana sezona, da li je bilo teško uklopiti se u novu sredinu?

Nije mi bilo teško da se uklopim, prihvaćen sam odlično.

Kakva je atmosfera u svlačionici Lehije i da li ti je Stojan Vranješ pomogao da se uklopiš u Gdanjsk?

Atmosfera je dobra. Ja sam došao koji dan pre Vranješa tako da smo se zajedno borili da se što bolje pokažemo. Imam odličan odnos sa njim, u slobodno vreme se moja supruga Jovana i ja družimo sa njegovom porodicom i izgradili smo prijateljski odnos koji će, siguran sam, trajati i posle fudbalske karijere.

Da li je postojala mogućnost da ti i po treći put bude trener Marko Nikolić, u Partizanu?

Drago mi je što je Marko Nikolić dokazao da je najbolji trener u Srbiji. Meni i mnogim drugim mladim igračima Rada i Vojvodine je svojim fudbalskim znanjem i psihologijom pomogao da zarađujemo i igramo u inostranstvu. ja sam mu zahvalan na tome, a da li ćemo sarađivati i gde – to niko ne može da zna…

U kojoj meri ti je žao što si bio primoran da raskineš ugovor sa „Starom damom“?

Kao mladi igrač Rada imao sam veliku želju da pre inostranstva obučem dres Vojvodine i to mi se ostvarilo. Međutim, posle smrti Bate Butorovića klub je prolazio kroz teške trenutke, tako da je raskid saradnje bila najbolja opcija za obe strane. Žao mi je što sam ostao dužan navijačima da se pokažem u nastavku sezone još boljim partijama.

Da li pratiš klubove za koje si nastupao ranijih godina u JSL?

Pratim našu ligu, dosta drugara imam u svim klubovima. Navijam za Rad i drago mi je da se vraćaju na stare staze posle jedne teske godine.

Gde bi voleo da nastaviš karijeru, koji stil fudbala te najviše privlači?

Voleo bih da igram u Nemačkoj, dosta fudbalera iz šampionata Poljske izbori transfer u Nemačku. nadam se da ću i ja ubuduće to zaslužiti i pokazati svoje kvalitete u, po meni, najboljoj ligi trenutno.

Koja bi bila poruka za čitaoce portala Utakmica?

Poruka je da čitaju vaš portal i da se ne nerviraju oko neuspeha reprezentacije, zato što je to ipak biznis kod nas.

Malo je reći da publika u Gdanjsku nije prepoznala kvalitet u srpskom internacionalcu čim je pojačao Lehiju, te je i podrška fanova kluba našem igraču neizostavna. Iako je Nikola Leković samo godinu dana u poljskoj ligi, već pristižu ponude za ovog 24- godišnjeg levog beka koji će morati ozbiljno da razmisli o novoj sredini.

Kompletna redakcija portal Utakmica srdačno čestita Nikoli 25. rođendan, takođe puno sreće i zdravlja u karijeri i životu.

Komentari