Onjilo: Krivo mi je zbog povrede Stojkovića

Javor je već nekoliko godina standardan superligaš, za to vreme klub je izgradio reputaciju defanzivne ekipe koja ne postiže prviše golova. Ove godine, stvari idu drugačije, četa trenera Dodića redovno trese mreže, a čak dva igrača ivanjičkog tima (Radivojević i Eliomar) su zabeležili het trik u ovih osam prvenstvenih kola, što je zaista retkost u JSL.

Jedan od razloga efikasnije igre je Ifeani Onjilo, momak koji je u poslednje vreme privukao na sebe veliku pažnju fudbalske javnosti u Srbiji. Pre svega zbog dešavanja na susretu s Partizanom, postignut gol, sudar sa golmanom Stojkovićem i na kraju crveni karton. Onjilo se osvrće na taj meč.

– Želim još jednom da istaknem da mi je jako žao zbog Stojkovićeve teške povrede, zaista, sve se dogodilo nenamerno. Krenuli smo obojica na “ničiju” loptu, on je za trenutak zastao i ja sam mislio da će odustati, pa sam krenuo, zatim je krenuo i on, sve se izdešavalo prebrzo, došao je do mene, želeo sam da se odrazim na desnu nogu i preskočim ga. Usled vlažne podloge, ta noga mi je proklizala i nisam uspeo da izbegnem Vladimira, savest me peče zbog svega. Čuo sam da trener Vermezović misli da sam to uradio s namerom, međutim postoji i video snimak da potvrdi moje reči. Sa Stojkovićem sam razgovarao nakon meča, izvinio sam se. On je dobar momak, nema problema sa mnom zbog nemilog događaja.

Mladi Nigerijac je i Javoru od 2008. godine, ali se prvi put u strelce upisao tek nedavno, da je mogao da bira protiv koga će postići golove, ne bi bolje izabrao, u roku od samo 5 dana, zatresao je mrežu Crvene zvezde i Partizana.

– Pamtiću oba meča, protiv Crvene zvezde bila je prava fudbalska fešta u Ivanjici. Na stadionu u Humskoj sam nastavio započet niz, koji će, nadam se trajati i dalje u prvenstvu. Žao mi je što sam dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, tvrdim da je nezasluženo, nisam simulirao, odbrambeni igrač me je zakačio i nisam mogao da ne padnem. Da je sudija bio dosledan u deljenju pravde, trebalo je da i Lazevskom dodeli žuti karton kada je on pao u našem šesnaestercu a penal nije dosuđen, to bi bilo i isključenje za njega.

Iz još jednog razloga Onjilo žali zbog isključenja.

– Da je nas ostalo 11 na terenu, ko zna kakav bi krajnji rezultat bio, išli smo tamo da se nadigravamo i iznenadimo.

Mladi Nigerijac, uskoro puni 22 godine, karijeru je započeo u rodnom gradu – Enugu.

– Fudbalom sam se bavio u školi, a zatim zaigrao za jedan lokalni klub, odakle sam na nagovor prijatelja i zemljaka, ali i bivšeg igrača Javora Ifeanija Igboda, došao na probu u Srbiju. Već dugo sam ovde,ranije sam imao znatno manju minutažu, bio na pozajmici u Slogi iz Požege, a od ove godine igram mnogo više. Dobio sam šansu i za sada je koristim na najbolji način, golovima i asistencijama.

Kako se Afrikanac uklopio u Ivanjici?

Lepo mi je ovde, grad je mnogo manji od mog rodnog mesta, ali ljudi su fini i ljubazni, lepo su me prihvatili. Srbija mi se dopada, nisam imao problema. Sa svim saigračima se družim, a ja i Brazilac Eliomar smo čak i cimeri.

Nakon četiri godine, jezička barijera ne postoji, Onjilo je u ovom intervjuu govorio isključivo na srpskom jeziku.

– Na početku, u učenju jezika mi je pomagao Ađuru, kada je on otišao u Vojvodinu, učio sam svih koje poznajemi, dosta mi pomaže i gledanje filmova. Kada su na engleskom, čitam prevod i na taj način učim srpski. Sada znam da čitam i na ćirilici, jedini problem mi predstavljaju padeži.

Na opasku  potpisnika ovog teksta da mu padeži bolje idu nego nekim stanovnicima juga Srbije, Nigerijac se nasmejao, za kraj razgovora, nije želeo da propusti priliku da još jednom istakne žaljenje zbog Stojkovićeve povrede.

– Želim mu sve najbolje i da se što pre uspešno vrati na teren i ponovo stane na gol Srbije.

Iako u Srbiji uživa, ne krije ambicije da zaigra za neki jači klub, u nekom jačem prvenstvu.

– Fudbal me je doveo u Evropu, a želeo bih da nastavim da napredujem i da se dalje dokazujem, idealno bi bilo negde u zapadnoj Evropi. Ko zna gde će me fudbal dalje odvesti.

Obaveštenje za medijske sportske delatnike:

Napadača Javora na mnogo sajtova i medija uvek “prekrštavaju” u Onjilov, na naše pitanje otkud to, ni sam ne ume da odgovori. Njegovo prezime je Onjilo, bez ikakvih dodataka

Komentari