Pola godine kasnije, još sjajnija budućnost pred Matićem

A mnogi su sumnjali u noge bisera iz Bijeljine

Po drugi put važan deo našeg portala čini mladi fudbaler o kojem smo prvi put pisali kada je bio na početku svoje fudbalske pustolovine. Danas, 19- godišnji Kojo Matić igra za švajcarski Dornah u koji je prešao iz Oberdorfa – njegovog prvog inostranog angažmana.

kojo-matić-bazel1

Nova sezona u Srbiji je počela i iz kola u kolo je sve jasnije zbog čega sve veći broj mladih fudbalera napušta travnate tepihe Balkana u želji da se pošteno bavi profesijom koju je odabrao. U najbitnijim danima u karijeri, na prelasku iz juniorskog u seniorski fudbal, Kojo Matić je, kako se i ispostavilo nakon našeg prvog pisanja, napravio pravu stvar.

“Uh, zar je već prošlo pola godine?!”,

otpočeo je vidno raspoloženi Matić.

“Uživam u fudbalu u Švajcarskoj, osećam napredak i drago mi je zbog toga. Glasine o dobrim ponudama nekih velikih klubova mogu samo da me poremete trenutno, te se trudim da ne razmišljam preterano o tome. Želim da idem stepenik po stepenik i tako je najbolje kako se ne bih sapleo. Znam da ima nekih ponuda, ali ne bih da se preterano bavim time, moje je da radim na terenu”.

Kao potpuno novo lice na fudbalskoj sceni, Matić je do izražaja došao pre više od šest meseci kada je iz beogradskog predgrađa otišao u filijalu velikana – Bazela. Podsećajući na one stare majstore u kopačkama, Kojo je kao jedan od retkih primera koji može da pokrije skoro sve pozicije na terenu, da ujedno prekine kontru i trese protivničke mreže, upao u oči Švajcaraca koji kao i godinama ranije, dobro pazare na brdovitom Balkanu. Baš protiv Bazela u prijateljskom susretu njegove ekipe sa šampionom Švajcarske, Matić se pokazao u punom sjaju.

Pitali smo se šta je to što sem veoma specifičnog imena ima Kojo Matić, a nemaju njegovi vršnjaci. Statistika često zna da prevari, ali već informacija da je za četriri ligaška meča za Dornah postigao šest pogodaka govori o tome o kakvom se kalibru radi. Par naših sunarodnika koji se fudbalskim biznisom bave u Bazelu, rekli su nam da je Matić klasa za neke njegove rivale u Švajcarskoj.

Kojo je pre svega dobar i radan momak. Veliki trud je ulozio i nema sumnje da će mu se isplatiti. I on je jedan od naših super talenata”,

rečeno nam je iz grada u kojem redovno gostuju crveno-plavim najjače evropske ekipe od strane naših stručnjaka.

U jednom klubu punom internacionalaca, kao što je Dornah, Matić je uspeo da se probije za samo par meseci nakon odličnih priprema koje je izgurao u svom novom okruženju i gde je prigrabio simpatije baš kao i što je bio slučaj u Oberdorfu.

kojo-matić-bazel

“Nije mi teško da radim i dam sve za viši cilj koji sam zacrtao. I prošlog puta sam vam rekao da imam punu podršku moje porodice i sve dok je tako ne smem da stanem. Kao što stara latinska poslovica kaže – “Per aspera ad astra”, ni moje put ne može da bude bez trnja. Uspeh je plod teškog rada i odricanja, i nikada se neću kajati što sam pre odabrao da budem kilometrima od svog doma nego da poput nekih mojih kolega visim po splavovima”,

kazao je Matić kojem je uspeh jedino trenutna motivacija.

Na pitanje kako se oseća u novom klubu, novom načinu rada i poslovanju, mladić iz Bijeljine nam je rekao da je i više nego zadovoljan:

“Mnogo sam zadovoljan, najiskrenije. Trener je imao ogromnu želju da me ima u timu tako da sam i unapred znao da ćemo odlično sarađivati. Dornah je imao mnogo poverenja u mene, a meni je srce puno jer sam ga i opravdao. Šest golova na četiri utakmice jeste dobra brojka, ali ću se truditi da budem još bolji i da se još češće upisujem u listu strelaca.”

kojo-matić-bazel2

Anegdota koja nam stiže iz Švajcarske jeste način na koji se saigrači iz Dornaha šale na račun Matića. Naime, za šest meseci koliko je u inostranstvu mladi fudbaler nije potpuno savladao strani jezik te govori sa poteškoćama što njegove saigrače često navodi na smeh.

“Da, da, to je istina. šta ću, još uvek učim jezik. Naravno da mi to ne smeta, šta više, to samo može da doprinese dobrom raspoloženju u svlačionici, a lepa atosfera na treninzima i pre utakmica može samo da se dobro ispolji na utakmicama”,

kaže uz osmeh Kojo Matić.

Kako nam je napomenuo, jedna od pogodnosti koja mu se desila u Dornahu jeste srpska krv u žutom dresu ovog kluba – “Zaista mogu da budem samo zahvalan što u ekipi imam Srbe. Tu su Nikola Veselinović i Zoran Janković, družimo se i provodimo slobodno vreme zajedno. Trudimo se da olakšamo jedni drugima boravak daleko od svojih domova.”

Nakon još jednog dobrog druženja sa Matićem, sa sigurnošću možemo da kažemo da će narednog puta kada se budemo sreli, Kojo biti još uspešniji i poznatiji fudbaler, pa smo insistirali na tome da naša redakcija ima jedan od prvih profesionalnih dresova Koje Matića, naravno – potpisan.

Kojo Matić trese mrežu protiv Mutenca u 83. minutu i donosi važna tri boda Dornahu

Komentari