Vladimir Štimac: Zvezda je najjača na Jadranu

Eksluzivno za sajt „utakmica.rs“, košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac otkriva kako je zavoleo košarku, pričao sa nama i o reprezentaciji, igranju u Turskoj, svojim bivšim klubovima ali i očekivanjima.

Na početku razgovora uverili smo se da se zaista radi o fantastičnom i lepo vaspitanom momku. Iako su turski šampionat i Evrokup u kojima učestvuje njegov klub Banvit u punom jeku, tako da ima vrlo zgusnut raspored, samim tim i dosta obaveza. Vladimir je vrlo ljubazno pristao da odgovori na naša pitanja.

Za početak, kakva je osoba Vlada privatno?

– Van terena sam čovek posvećen porodici i prijateljima, a posebno mom bratu. Rekao bih za sebe da sam jako emotivan i druželjubiv.

Kako ste počeli da se bavite igrom pod obručima?

– Košarku sam zavoleo tako što sam se divio uspesima „zlatne generacije“ naše reprezentacije iz devedesetih godina. Gajio sam veliku ljubav prema igri, pa sam kao mlađi znao da po ceo dan provedem na terenima, majka i otac su me jedva dozivali kući. Ova igra i košarkaška lopta su deo mog života od kada znam za sebe.

Recite nam nešto više o klubu u kome ste počeli karijeru, Košarkaškom Klubu Beovuk, za one kojima nije poznat taj „mali-veliki“ klub sa Tašmajdana?

– Beovuk je, pre svega, vrlo poznata škola košarke pod palicom Miše Lakića, čoveka koji je u klubu od samog početka. To je klub u kome se talenti bruse da bi postali dijamanti, a najpoznatiji proizvod je Dejan Milojević. Upravo Dejana karakteriše ono što se najviše ceni u Beovukovoj školi – red, disciplina i fanatičan rad. Naravno, nije se zapostavljao ni rad sa darovitim igračima. Talenat, međutim, nikada nije igrao presudnu ulogu, pravi i veliki uspesi su plod mukotrpnog rada, požrtvovanosti i borbenosti. Sve u svemu, prema Miši Lakiću imam veliko poštovanje i zahvalnost za moju karijeru. Od mene je napravio, ne samo igrača, već i kompletnu sportsku ličnost.

Možete li ukratko o iskustvima iz svojih prethodnih klubova?

– Svaka sredina je priča za sebe, u najlepšem sećanju ostaje moja Crvena zvezda. U Olinu i Banvitu sam se osećao kao deo neke velike košarkaške porodice, što je zaista uživanje, naravno još uvek sam u Banvitu, tako da još uvek uživam.

Dosta ste boravili u baltičkim klubovima, a bili ste i jedan od prvih igrača iz Srbije tamo, otkud to ?

– Putevi su nekada čudni i okolnosti su u nekim trenucima surove.. Nakon svih iskušenja sam očvrsuo i naučio da prevaziđem životne prepreke. Koliko god da su neki pojedinci pokušavali da me obore, ja sam ponovo stajao na noge i bivao još jači.

Osvojili ste zlatnu medalju sa mladom reprezentacijom 2007, a 2010. godine učestvovali u kampu NBA ligaša Orlanda. Kako su ta iskustva uticala na Vaš košarkaški razvoj?

– Igranje sa mladom reprezentacijom pod komandom Vlade Vukoičića mi je dosta značilo. Nakon EP u Beogradu za juniore dve godine pre toga, kada sam bio deo tima koji je takođe osvojio zlato, još jedno veliko iskustvo. O NBA kampu mogu jedino da kažem da je bio fantastično organizovan. Zanimjivo iskustvo, ali nisam dobio veću šansu da se pokažem, mislim da sam je tada zaslužio, ali eto, stvari mi se nisu poklopile.

Koje su ambicijeVašeg kluba Banvita u ovoj sezoni ?

– Ciljamo najviše domete, ali o tom potom, jer duga je sezona i ne volim da dajem preuranjene prognoze. Turska liga, ali i Eurokup, imaju dosta jakih timova, videćemo za par meseci koliko smo kadri da postižemo uspehe.

Da li su se košarkaški uslovi danas promenili u odnosu na vreme kada ste Vi počinjali?

– Iako sam relativno mlad igrač, mogu da kažem da jesu i to dosta. Sada je sve modernije ima više opcija za napredak, mislim da je to super. Uveren sam da će se u narednim godinama nivo igre podići na do sada neviđene razmere.

Na leto reprezentaciju očekuje Prvenstvo Evrope, kako komentarišete sastav grupe i kakva su očekivanja?

– Grupa je nikad jača. Dovoljno je samo pogledati Crnu Goru i sve će Vam biti jasno. Imaju dva NBA igrača koji igraju na neverovatnom nivou. I ostali timovi su dosta jaki, međutim mi smo SRBIJA i moramo uvek se borimo do poslednje kapi znoja. Videćemo, kao što sam rekao, u košarci se nikada ne zna.

U kakvom je stanju Srpska košarka u odnosu na ostatak kontinenta ?

Što se tiče košarke, mi smo jedna od najtalentovanijih nacija. Godinama smo fantastičan rasadnik talenata, ali naš najveci problem su finansije. Zato mladi igrači nestrpljivo beže napolje, trbuhom za kruhom.

Ima li optimizma da će stvari u domaćoj košarci konačno da krenu na bolje?

– Optimizma uvek treba da ima, pogledajte samo koliko talentovanih trenera i igrača imamo. Sva ta imena su zalog za optimizam. Za početak, mladi igrači treba da malo sačekaju na odlazak u inostranstvo, ne stignu ni da se razviju kako treba, a odmah razmišljaju o novcu.

Pratite li jadransku ligu i kakav rasplet očekujete?

– Pratim naravno, liga je jaka kao i uvek. Moja želja je da Zvezda osvoji titulu. Mislim da ima najbolji tim za to. što se tiče drugih, ima dosta jakih timova. Mislim da je Igokea napravila veliko iznanađenje ali ipak treba sačekati Final 4 – ne voli da prejudicira Vladimir Štimac

Komentari