Vladimir Veselinov: “U 2015. u novom klubu”

Zadnji vezni Nemana je jedan od onih fudbalera kojeg bi navijači Spartaka iz Subotice rado videli ponovo u dresu njihovog kluba, jer se za boje Spartaka borio već 134 puta. Nakon sezone 2010/11 u JSL, Veselinov je pojačao beloruskog prvoligaša Neman Grodno, sa kojim je ove godine igrao i finale kupa. U razgovoru sa Vladimirom Veselinovim saznajte o tome kakve utiske je taj fudbaler stekao u Belorusiji, i šta ga najviše seća na njegovu Suboticu.

Već par sezona ne igraš u Srbiji, da li se iz tvoje perspective fudbal promenio ovde? Koja je razlika između srpske I beloruske lige?

Tačno je, već tri godine nisam u našem fudbalu i vidim da većina klubova forsira mlade igrače, Spartak je za to dobar primer. Pored dva ili tri igrača sa kojima sam igrao, cela ekipa je promenjena. Takođe je i u drugim klubovima takva situacija, imamo velike talente i dobre fudbalere ali, nažalost, finansije diktiraju da se ti isti talenti nakon samo jedne dobre sezone prodaju zarad opstanka kluba. U Belorusiji je to dosta drugačije pošto su klubovi finansijski stabilni i igrači ostaju duže u takvim uslovima, pa je samim tim i kvalitet na višoj lestvici. Pored te materijalne strane, razlika je i u tome što su naši igrači tehnički potkovaniji, dok Belorusi veći značaj daju fizičkoj snazi.

Kada smo već kod kvaliteta igrača, popričajmo i o razlikama onog “dvanaestog igrača”, odnosno navijača. Kakva je publika u tamošnjem prvenstvu i da li ima sličnog navijanja kao kod nas?

Publike ima uglavnom dosta, sve zavisi od utakmice. Ima i navijačkih grupa ali one nisu ni blizu onog navijanja kakvo je u Srbiji, ipak su kod nas navijači mnogo bolji.

Sezona u Belorusiji je završena, da li si zadovoljan učinjenim u ovom šampionatu?

Verujem da smo ove sezone mogli mnogo više od osme pozicije, ali dobro, igrali smo finale nacionalnog kupa i izborili Evropu. Na ličnom planu sam zadovoljan, uvek može bolje ali sam ipak zadovoljan.

Da li je upravo plasman na Evro-scenu možda uzrok za eventualno potpisivanje novog ugovora, pored silnih pretpostavki, i ranije, da ćeš napustiti Neman?

Bilo je nekih nagoveštaja da ću napustiti klub prošle godine ali sam ipak ostao, moram priznati da se nisam pokajao i da mi je bilo lepo u timu. Prihvatili su me odlično, stekao sam tamo puno prijatelja i sve je to dosta uticalo da ipak ostanem. Istekao mi je ugovor sa Nemanom i najverovatnije se neću vraćati, imam par ponuda pa ću videti šta je najbolje za mene.

Ove sezone su Neman činili Belorusi i, pored tebe, jedini stranac – golman iz Litvanije, da li je teško kada u timu nemaš saigrača sa ovih prostora?

Prava sreća je bila što je prve i druge, moje, godine u Grodnu bio još jedan igrač iz Srbije, te mi je i bilo lakše jer sam imao nekoga svog. On je nakon dve godine napustio klub a meni je posle postalo lako jer sam prevashodno naučio dobro jezik i valjano upoznao sve saigrače.

Zubovič je ove godine bio veoma dobro golgeterski raspoložen, ostali igrači su takođe igrali veoma dobro, šta je falilo da se ipak nađete u gornjem doigravanju beloruskog šampionata?

U Belorusiji se posle 22 utakmice šampionat deli na dve šestorke, mi smo nakon poslednjeg kola bili sedmi i zaostajali smo za četvrtim svega dva boda. Nažalost, loš start i blede partije na početku lige su nas skupo koštale, pa se nismo našli u plejofu.

Šta bi nam rekao o polusezoni u Srbiji, ko bi po tvom predviđanju trebalo da se na graju šampionata nađe na vrhu?

Kao i uvek, mislim da će Zvezda i Partizan odlučivati o tituli. Ne vidim da bi nego treći mogao da se umeša u tu borbu. Naravno, navijam za moj Spartak i želim da na kraju sezone imaju što bolji plasman.

Rođen si u Subotici i dugo si nastupao za Spartak, da li ti je želja da karijeru završiš upravo tamo?

– Trenutno ne razmišljam o povratku u Srbiju jer još uvek osećam da mogu da igram na vrhunskom nivou, ali bi naravno voleo da se pred kraj karijere vratim u Spartak, mada to ne zavisi samo od mene.

Sa kojim trenerom si u karijeri najbolje radio i kakav odnos imaš sa sadašnjim, Sergejem Solodnikovim?

Sa svim trenerima sam imao veoma korektne odnose. Milidrag, Tomica Sivić, Kiza Milinković… Kada bolje razmislim imao sam zaista puno trenera i nikako ne bih mogao da izdvojim jednog, svaki je bio poseban na svoj način i od svakog sam naučio nešto novo. Tako je i sa Sergejem Vitaličem.

Novogodišnje praznike ćeš verovatno provesti sa porodicom, a nakon toga te očekuju nova fudbalska iskušenja. Šta očekuješ od budućnosti?

Naravno, praznike ću provesti u krugu porodice, a posle toga idu nova iskušenja. Nadam se novom klubu, obostranom adovoljstvu i novim uspesima.

Koja bi bila tvoja poruka za čitaoce Utakmice?

Svim čitaocima želim srećnu Novu godinu! Takođe im želim puno zdravlja, sreće i uspeha na svim životnim poljima.

Veselinov će nakon 2012. u kojoj je zadužio opremu Nemana promeniti okolinu, tako da nova godina za ovog igrača donosi i novi klub, samim tim i nova iskustva. Po svemu sudeći će Subotica morati još da čeka povratak Vladimira Veselinova, a čitaoci našeg portala će među prvima saznati ime novog kluba ovog igrača.

Komentari