Vukan Savićević: “U Slovačkoj je Slovan najveći klub, ali nijedni navijači nisu ni blizu Delijama”

Bio je jedan od onih klinaca za koje se mislilo da će pisati novu istoriju u crveno-belom dresu, u startu su mnogi navijači Crvene zvezde zavoleli ovog momka kada su videli dobro staro, za Zvezdu legendarno, prezime na leđima – Savićević. Kada je zaigrao skupio je još više simpatija i sve je ukazivalo da će Vukan biti dečko od kojeg će u budućnosti u Ljutice Bogdana stići veliki novac. Ali tako nisu mislili mnogi treneri koji su se smenjivali u Zvezdi. Vukan Savićević je sa trave prebačen na klupu, a “kašičica” na koju je dobijao šansu da se dokaže je vremenom postajala sve manja. U avgustu godine koje se uskoro završava, Slovan je odlučio da iskoristi propust crveno-belih i u svoje redove dovede talentovanog 21-godišnjaka koji je Crvenoj zvezdi oprostio dug i uputio se ka Slovačkoj. U razgovoru za Utakmicu, Vukan Savićević je pričao o danima u Ljutice Bogdana, ali i o trenutnom angažmanu u Bratislavi.

sp-vukan

Šta je presudilo da se nakon tri sezone u Zvezdi opredeliš baš za Slovačku?

“Želeo sam da idem da igram i nisam pogrešio što sam izabrao Slovačku, tačnije Slovan koji je fantastično organizovan klub sa tradicijom.”

Da li ti je žao što nisi uspeo da pokažeš svoj maksimum u Ljutice Bogdana?

“Mlad sam još i nije bilo ni realno da pokažem maksimum, ali da sam mogao više, to je tačno.”

Koja ti je najdraža uspomena koju nosiš iz Zvezde, a čega se ne bi prisećivao?

“Mnogo sam naučio u Zvezdi, u njoj sam odrastao, proveo dugih 12 godina, a sve ono čega se ne bih prisećao, već sam zaboravio.”

Trenutno ste u zaostatku od sedam bodova za prvoplasiranim Trenčinom, da li će u nastavku šampionata sve snage biti usmerene ka tituli?

“Naravno, ljudi koji vode Slovan imaju uvek najviše ciljeve jer je to najveći klub u Slovačkoj.”

17349

Prvi meč u drugom delu prvenstva jeste baš protiv Trenčina, da li se već spremate za utakmicu sezone gde biste se pobedom znatno približili prvoj poziciji?

“Slede prve zajedničke pripreme sa sadašnjim trenerom, biće i pojačanja, tako da se nadam pobedi na početku polusezone.”

Kakvi su utisci što se tiče mlade reprezentacije Crne Gore?

“Ova selekcija se okupila pre šest meseci, odigrali smo šest utakmica i izgubili neke važne bodove što nismo smeli da dozvolimo, ali se nadam da će u nastavku kvalifikacija biti mnogo bolje.”

Da li postoje sličnosti između Bratislave i Beograda i šta ti se najviše dopada u Slovačkoj?

“Dosta sličnosti, samo što je Bratislava manja i sve je dosta mirnije nego u Beogradu. Dopada mi se dobra organizacija na svim nivoima i srdačnost njenih građana.”

Jedan si od igrača koji je oprostio dugovanje Crevne zvezde, koliko voliš klub u kojem si ponikao?

“Rekao sam već da sam u Zvedi odrastao, sazreo i kao čovek i fudbaler, tako da je izlišno govoriti o mojoj ljubavi prema klubu.”

Kako bi opisao ovu sezonu crveno-belih, verujemo da pratiš?

“Naravno da pratim, sezona je fantastična što govore i rezultati, sve pohvale za trenera Božovića i igrače koji su, naravno, najzaslužniji.”

sp-vukan-savicevic

Gde te Nikodimos Papavasiliou najviše koristi imajući u obzir to da si jednako opasan i u ofanzivnim i u defanzivnim delovima veznog reda?

“U ovoj polusezoni, to je bilo defanzivno, jer igramo sa dva napadača, nadam se da će u nastavku biti malo ofanzivnije (smeh)”

Priskin, Milinković i Vitek su nosioci što se golova tice, kakvu saradnju u igri imaš sa njima?

“Odličnu saradnju jer nije teško igrati sa kvalitetnim igračima.”

Kada smo već kod Milinkovića, uz njega od sunarodnika u timu imaš Borisa Sekulića i Slobodana Simovića. Da li su ti oni olakšali privikavanje na novu okolinu i koliko vremena provodiš sa njima?

“Narvno da jesu… to su odlični momci. Nisam se uopšte osećao kao stranac u klubu, i zahvaljujem im se na tome!”

Kako u Bratislavi gledaju na Beograđanina Marka Milinkovića koji je kpiten Slovana, pored imena kao sto su Jan Muča, Robert Vitek, Marek Čeh itd?

“Svi ga poštuju u klubu zato što je najkvalitetniji naš igrač, i najduže je u klubu. Pravi je vođa! I na terenu i van njega…”

Jel si do sada u Slovačkoj naišao na nešto slično Delijama?

“Slično? Mislim da je suvišno pričati ili poređivati Delije”

Da li jedva čekaš novogodišnje i božićne praznike sa dragim osobama, prve nakon što si napustio Srbiju?

“Da, prija dolazak u Beograd posle 4.5 meseca i srecan sam sto cu praznike provesti sa porodicom i prijateljima.”

Kako komentarišeš neuspele kvalifikacije seniora Srbije i Crne Gore na Evro u Francuskoj?

“Ne znam šta je uzrok neodlaska na velika takmicenja, ali tvrdim da obe selekcije imaju fantastične igrače.”

12314231_10153681494079462_6924641412789674566_o

Koja je tvoja poruka za čitaoce Utakmice?

“Čestitam sve predstojeće praznike čitaocima portala Utakmica.rs”

(Foto: M. Gasildo; Večernje Novosti)

Komentari