Zoran Levnaić, igrač Hiberniansa: Malta – Rajsko ostrvo

(ekskluzivno za Utakmica.rs)

Žreb je odlučio, Vojvodina će se u kvalifikacijama za Evropa ligu sastati sa Hibernijansom. Jedan od istaknutijih igrača u malteškom klubu je Zoran Levnaić (26), momak iz 21. Bloka je idealan sagovornik, budući da je već dugo u malteškom fudbalu. Sa njime smo popričali o stanju na Malti, ali i njegovoj, u Srbiji ne preterano poznatoj karijeri.

– Karijeru sam počeo u omladincima Partizana, kao jedan od igrača generacije 87. trenera Zvonka Popovića (takođe i tvorac generacije 94.), sve dok nas uprava kluba nije raspustila. Nakon toga, bio sam u novobeogradskom Radničkom, a zatim zaigrao u beogradskom Sinđeliću, kod čuvenog trenera Dževada Prekazija. Sa 20 godina sam imao dve ponude: jednu od Prvoligaša Srema iz Sremske Mitrovice, odnosno prvog čoveka tog kluba, Vićentija Petrovića a drugu od Florijane, tima sa Malte. U to vreme, atraktivnije mi je delovalo da odem na mediteransko ostrvce, tako da sam otišao u inostranstvo i mislim da nisam pogrešio.

Kako je dalje tekla karijera?

– U Florijani sam igrao dobro, trenirao me je zemljak Danilo Dončić, nakon toga sam svake godine menjao po jedan klub na Malti, a Hibernians mi je četvrti ukupno. Potom sam igrao u Kuvajtu, privukla me je dobra ponuda i mogućnost da igram u azijskoj Ligi šampiona. Zatim sam otišao u Grčku, igrao sam u Caricaniju, uslovi tamo su bili dobri, ali Grci su slični Srbima što se poštovanja dogovora tiče, tako da sam se vratio u Hibernians, vrata su mi bila otvorena jer sam prijatelj sa vlasnikom kluba. Ove godine smo osvojili Kup, ali i bili drugi u prvenstvu, tako da smo se kvalifikovali za Evropu.

Spomenuli ste poštovanje ugovornih obaveza, kakvi su Maltežani po tom pitanju.

– Vlasnici klubova su veoma imućni ljudi, na primer gazda mog kluba drži brodogradilište, novac im zaista nije problem, ali ni ne ulažu nerealno velike sume. Ovde fudbaler može sasvim solidno da živi, daleko su bolji finansijski uslovi nego u Srbiji, a da spominjem da su nam cene na istom nivou, čak su pojedine stvari ovde i jeftinije. Osim ugovornih obaveza koje se poštuju, veliki su bonusi za plasman u Evropu, zauzimanje visokih pozicija u prvenstvu i tako dalje.

Možete li podvući neku paralelu između Srbije i Malte.

– Iako je ovdašnji fudbal na nižem nivou nego u Srbiji, zarade su znatno ozbiljnije, pričao sam sa prijateljima koji igraju Superligu i ovde su primanja veća i po pet puta, da ne spominjem činjenicu da ovde uprava isplati sve do zadnjeg centa, za preko 20 godina koliko dolaze stranci na Maltu, nikada se nije desilo da igrač tuži klub zbog novca. Amaterizma je sve manje, Valeta, Birkirkara i moj klub su profesionalni, a i domaći igrači uglavnom više ne rade druge poslove – više nismo konobari! Inače, klubovi ovde imaju zaista dobre uslove za rad.

Odnos snaga između Vojvodine i Hiberniansa, ipak nije sporan.

– Potpuni smo autsajderi u tom duelu, dodatno opterećenje nam predstavlja činjenica da šestorica Brazilaca iz našeg tima, još uvek nisu došli na pripreme. Otišli su na odmor u domovinu, a zbog poznate situacije sa protestima i štrajkovima, ne rade ni aerodromi, pa ne mogu da nam se priključe iako je do duela sa Vošom ostalo oko nedelju dana. Jedino što može biti u našu korist je činjenica da ćemo zbog ogromnih vrućina menjati podlogu na terenu, igraćemo na veštačkoj. Kombinacija vrućine i visoke vlažnosti vazduha je neprijatna za došljake, dok smo mi naviknuti, mnogo je toplije nego u Srbiji.

Kako će biti na tribinama?

– Zahvaljujući već spomenutom visokom standardu, ovdašnji ljudi ne haju mnogo za fudbal, ipak, možete pogledati snimak sa našeg finala Kupa i uveriti se da oni i te kako umeju da se “napale”. Ovaj susret dolazi u dobrom momentu za lokalni fudbal, jer je nedavno Malta u kvalifikacijama za SP savladala Jermeniju, što je dobilo veliki odjek. Naš adut može biti i dolazak novog trenera, u pitanju je Srbin, Branko Nišević, čovek koji je dugo igrao na Malti, a u pitanju je ambiciozan i disciplinovan stručnjak – zaključio je razgovor Zoran Levnaić, Ličanin sa Malte

Komentari