Gasprom ne može da kupi Zvezdu, čak i da želi

Kako je Blic eksluzivno juče objavio Crvena zvezda uskoro bi trebalo da pronađe vlasnika, navodno u pitanju je ruski gigant “Gasprom”. Portparol te kompanije veoma brzo demantovao je natpise naših medija.

Foto: MNpres

– Mogu samo da demantujem da kupujemo Crvenu zvezdu – poručio je Sergej Kuprijanov, portparol kompanije.

Gasprom je već vlasnik jednog fudbalskog kluba u Evropi, što je već samo po sebi prepreka za vlasništvo u Crvenoj zvezdi. Jer po praviilma UEFA koja su donešena u sezoni 2000/01 “kompanija ili pojedinac u čijem je vlasništvu fudbalski klub ne može imati vlasničkog udela u drugom klubu koji bi se mogao takmičiti u istom UEFA takmičenju“.

Sud za Sportsku Arbitražu doneo je odluku da svaka kompanija koja u svom vlasništvu ima većinski udeo u jednom klubu gubi pravo većinskog vlasništva u drugom. Kako je Gasprom 2005. godine već kupio većinski deo nekadašnjeg osvajača UEFA kupa I Superkupa, Zenita iz Sankt Peterburga ruska kompanija nikako ne može da ispuni najave domaćih medija, odnosno da bude stopostotni vlasnik Crvene zvezde.
Gasprom je uključen u sport od 2005. godine, kada je postao vlasnik Zenita. Tri godina kasnije ruska kompanija postala je generalni sponzor Šalkea. Od 2010. godine Gasprom ulazi u Srbiju, gde je postao sponzor Crvene zvezde. 2012. godine predsednik Gasproma potpisao je sponzorski ugovor sa Ligom Šampiona, kojim će do 2015. godine Gasprom biti sponzor tog takmičenja.

Komentari