Jović vs Šaponjić: Koji napadač je više zaslužio poređenje sa Falkaom? ANKETA

U moru talentovanih fudbalera koji su se pojavili u poslednjih nekoliko godina, pored Aleksandra Mitrovića, konačno su se pojavila dva napadača koji prema rečima stručnjaka spadaju u supertalentovane igrače, kojima se smeši sjajna karijera, i na koje bi reprezentacija mogla ozbiljno da računa u narednom periodu.

sp-jovic-saponjic

Iako je talenat kod obojice nesporan, različiti su načini kako su ušli u prve timove Večitih rivala. Luka Jović, koji je dobio nadimak srpski Falkao, najavljen je kao igrač koji je u prošloj sezoni trebalo da bude jedna od udarnih igli Lalatovićevog tima. Sa druge strane Šaponjić je u Partizanu, priključen prvom timu tek nakon prodaje Škuletića i odlaska Danka Lazovića prošle sezone, pa je uz Nemanju Kojića bio jedna od opcija u napadu Nikolća a zatim i Milinkovića.

S obzirom da su u pitanju igrači “zaraćenih strana” (koji su inače privatno dobri drugovi), iznošenje ličnog stava u poređenju dvojice momaka dovelo bi u pitanje objektivnost autora teksta, pa ćemo se zato pouzdati u statistiku i konačan sud prepustiti čitaocima.

ivan-saponjic-luka-jovic-670x447

Iako su obojica dobili priliku da debituju u prvom timu pretprošle sezone u poslednjem kolu, prvu pravu šansu dobili su u sezoni za nama.

Luka Jović (najmlađi strelac u istoriji Zvezde) upisao je dvadeset i dva nastupa za Crvenu zvezdu prošle sezone, od čega jedanaest u startnoj postavi i proveo ukupno 1133 minuta na terenu. Na dvadeset i dva meča postigao je šest golova, što znači da je u proseku pogađao na svakih 188,8 minuta, odnosno svaki treći meč. Ove sezone bio je akter obe Zvezdine utakmice, a pogodio je u prvom kolu na Vračaru. Odigrao je 118 minuta što je prosek na koliko minuta je postizao gol.

Ivan Šaponjić imao je nešto manje prilike da igra prošle sezone. Upisao je četrnaest nastupa, od čega samo osam u startnoj postavi i proveo ukupno 625 minuta na terenu. U strelce se upisivao pet puta, što znači da je pogađao na svakih 125 minuta, odnosno na svake 2,5 utakmice u proseku. Ove sezone nastupio je u drugom kolu u Humskoj protiv Jagodine, a na terenu je proveo samo dvadeset pet minuta. Ipak uspeo je da postigne dva pogotka na toj utakmici, što znači da je ove sezone pogađao na svakih 12,5 minuta provedenih na terenu.

Utisak je nakon ovih statističkih podataka, da je Jović za nijansu bio efikasniji, ali je sa druge strane imao mnogo više prilike da poboljša svoj golgeterski učinak, dok je Šaponjić mnogo bolje opravdao dobijenu minutažu na terenu u golgeterskom smislu.

Ko je prema Vašem mišljenju pokazao više u prethodnih godinu dana?

Komentari