Kuda ide srpski fudbal?

Utakmica između OFK Beograda i Crvene Zvezde digla je na noge javnost u Srbiji. Jedni tvrde da je Zvezda zasluženo trijumfovala, drugi da je ta utakmica čist primer nameštanja. Bilo kako bilo nije ovo usamljen slučaj, dugo je JSL, u najmanju ruku, na ivici regularnosti.

11758947_433730316813593_1144628842_n

Odavno se priča o “3 za 3”, puštanju protivnika, neregularnom suđenju, unapred kupljenim titulama… Svi se sećamo finala kupa Srbije u sezoni 2010-11 između Partizana i Vojvodine. Tada je rukovodstvo Vojvodine pre kraja utakmice povuklo svoje igrače sa terena nezadovoljno suđenjem. Oštećeni su Novosađani tada u nekoliko navrata.

U nekoliko navrata, posle oštrih startova Ivice Ilijeva, sudija nije hteo da fudbaleru pokaže drugi žuti karton koji je morao da pokaže. Ilijev je oštro startovao na fudbalere Vojvodine, prigovarao, ulazio u konflikte sa Novosađanima, dovoljno da mu sudija pokaže put u svlačionicu. Nije sudija svirao ni očigledne faulove za ekipu Vojvodine, a baš posle jednog takvog nedosuđenog faula Partizan je stigao do vođstva.

Diskutabilan penal za Partizan je sviran, a onda čist kao suza za Vojvodinu nije sviran. Poništen je čist gol Mojsova kojim je Vojvodina izjednačila rezultat i to nije moglo da se trpi. Vojvodina je povukla svoje igrače sa terena, a Partizanu je dodeljen trofej osvajača kupa. Digla se prašina, ali je ubrzo sve zaboravljeno jer ne postoji želja da se takvim stvarima stane na put.

Utakmica Partizana i Novog Pazara na otvaranju sezone 2012-13 je još jedan od primera neregularnosti naše lige. Katastrofalno suđenje, veliki preokret i puno golova digli su na noge javnost, ali opet ništa nisu uradili nadležni organi. Nije Partizan usamljen u ovakvim situacijam. Puno se prašine dizalo oko svih prvoligaša u Srbiji.

Utakmica Jagodine i OFK Beograda iz sezone 2012-13 je bila blokirana u svim kladionicama jer je čaršijom kružila priča da će favorit Jagodina da preda bodove OFK Beogradu. U tom kolu je Vojvodina kod kuće izgubila od Javora, te je Čukarički kod kuće izgubio od kragujevačkog Radničkog. Dakle, sve ekipe koje su se borile za izlazak na međunarodnu scenu su kod kuće izgubile od timova kojima su trebali bodovi.

Tada je Sloboda iz Užica pretila da će napustiti ligu zbog neregularnosti. Ovakvih primera je mnogo i dešavaju se svake sezone. Ne prođe nijedno kolo, a da ne vidmo pregršt sumnjivih situacija, Nadležni organi se ne oglašavaju, ne sprovode istrage, ne zatvaraju odgovorne. Malo buke po medijima i onda nikom ništa. Tako će biti sve dok se ne iskoreni mafija i politika u fudbalu, dok na čelo FSS-a ne dodju ljudi koji će se boriti za fudbal, a ne za svoj dzep. Do tada, cirkus Kolorado opet u vašem gradu.

 

Komentari