Lazetić – Božović ne sme da zapostavi mlade igrače

Nekadašnji kapiten Crvene Zvezde i reprezentativac Srbije, Nikola Lazetić, rekao je za Blic da Zvezda treba da se ugleda na Partizan, kao i da bi Božoviću trebalo dati šansu na duže staze.

648532_20100726alomarko-metlasbeograddi002056351_ff

„To je jako loše. I ja sam kao klinac otišao iz Zvezde jer se šansa davala nekim drugim igračima, pa smo skoro svi iz moje generacije nekim zaobilaznim putem napravili dobre karijere. Ima takvih primera sada i više, evo Ožegović je pokazao šta zna protiv Samprdorije, pogledajte tu i omladinca Maksimovića… Ma primera je mnogo. Šansa mladim igračima mora da se pruža. Pritisak je na treneru, jer ma kako se on zvao – Zvezda je veća od njega. Uvek će se u Zvezdi tražiti titula i sa time mora da se pomiri kada dolazi u klub. Ali smatram da se mora pružiti šansa treneru, a ne da se menja na šest meseci, za to vreme ne može ništa da promeni. Mora i da mu se pomogne sa kvalitetnim mladim igračima, da on na duže staze može da napravi sistem. Treba da se formira mlad tim koji ne mora da pobeđuje. Da se polako nadograđuje iz sezonu. Ali svaka uprava pravi istu grešku, kada doće obeća titulu ma koliko to nerealno bilo, i onda je normalno da je navijači teraju kada je ne osvoji. Zvezdi treba neko ko će stati ispred navijača i reći – nećemo osvojiti titulu, ali ćemo igrati lep fudbal i polako izgraditi od mladih igrača tim. Sad će se možda mnogi zvezdaši naljutiti na mene, jer to nikad nije prijatno čuti, ali mislim da se Zvezda mora ugledati na Partizan. Oni su pronašli savršen balans između mladih i iskusnijih igrača, već godinama u nazad imaju Sašu Ilića, Vukića, Krstajića, koji su bili tu da iskustvom pomognu mladim igračima, ali i da ih zaštite od pritiska. Kada ne ide, oni izađu pred navijače i novinare, i svojom pojavom služe kao štit mladima. Jer oni su već dokazani igrači i to niko ne može da im uzme. A kada se pobeđuje, onda u prvi plan gurnu igrače kojima je to potrebnije, kome treba da se podigne samopouzdanje, pa i cena. U takvom okruženju su nastali Ljajić, Marković, Mitrović… Igrači koji su posle prodati za mnogo novca”, objašnjava bivši fudbaler. Bez obzira što je imao neke greške, Lalatović je uspeo nešto da napravi. Morao je da ostane barem dve godine, da završi započeto, ali on nije imao uopšte dobar igrački kadar, bio je bez podrške uprave i na kraju je smenjen. Sada je doveden Božović, sjajan trener sa puno iskustva, ali će po svemu sudeći i on brzo izgoreti. Kada je ova uprava rešila da angažuje Božovića, morala je da mu dovede adekvatna pojačanja mesec dana pre početka prvenstva, a ne ovako. Pravi se mnogo grešaka. Evo, ja znam konkretno da se rizikuje sa jednom od najtalentovanijih generacija još od raspada Jugoslavije, ako ne i pre. Neću da pričam o imenima, to znaju oni koji prate Zvezdu, ali u tom timu postoji barem 10 igrača sa ogromnim talentom. Oni osvajaju sve turnire na kojima se pojavljuju, i sada im je promenjen trener zbog ove reorganizacije omladinske škole, i na mesto čoveka koji sa tom decom radi godinama i koji ih poznaje u najsitnije detalje doveden je čovek koji je početnik. Takve stvari ne smeju da se rade”, rekao je proslavljeni fudbaler.

Lazetić je u svojoj karijeri igrao za Budućnost iz Valjeva, Železnik, Vojvodinu, Obilić, .Feberbahče, Komo, Kjevu Veronu, Lacio, Đenovu,, Sijenu, Livorno, Torino i Crvenu Zvezdu. Za reprezentaciju naše zemlje nastupao je 25 puta i postigao je 1 gol.

Komentari