Najveći promašaji Crvene Zvezde 1. deo

Kroz svoju slavnu istoriju, Crvena zvezda je imala veliki broj vrhunskih fudbalera. Fudbalera koji su pravili razliku, donosili titule, i kojima se klanjao ceo svet. Najtrofejniji klub sa naših prostora je iznedrio Rajka Mitića, Dragoslava Šekularca, Boru Kostića, Dragana Dzajića, Vladimira Petrovića Pižona, Dragana Stojkovića Piksija, Dejana Savićevića, Milka Đurovskog, Duleta Stavića, Dejana Stankovića, Nemanju VIdića… Pored svih tih slavnih imena bilo je i osrednjih igrača, koje su ove prethodno nabrojane igračine činile boljima nego što jesu, ali loših je bilo u zanemarljivom broju. Ipak od raspada SFRJ, pa kasnije i SCG, kola su krenula nizbrdo, pa su kroz Zvezdu defilovali i još uvek defiluju svakakvi igrači. Neki od tih igrača su dovođeni i predstavljani javnosti kao velika pojačanja, kao fantastični igrači koji su poređeni sa najvećim zvezdama svetskog fudbala ali su u se pokazali kao ogromne greške kluba sa Marakane.

Mirnes Sisic

 

Sećate se Mirnesa Šišića? Vrlo mali broj Delija ali i ostalih ljubitelja fudbala u zemlji seća se Mirnesa Šišića, On koji ga pamte, ne pamte ga po dobru. On je karijeru počeo u Rudaru iz Velenja, a najveći deo svoje profesionalne karijere proveo je u Grčkoj gde i danas nastupa. U Zvezdu je doveden iz Olimpijakosa, sa statusom reprezentativca Slovenije. Predstavljen je kao veliko pojačanje, igrač koji pravi razliku i veliki majstor sa loptom. Dobio je veliku platu, za naše uslove, očekivalo se da će biti prva zvezda tima ali je postao veliko razočarenje. U Zvezdi je odigrao samo 12 mečeva bez nekog učinka pa je posle jedne polusezone otišao iz kluba.

SPORT FUDBAL MERIDIJAN PRVA SUPER LIGA CRVENA ZVEZDA OFK BEOGRAD SOCCER FOOTBALL RED STAR  Ailton Da Silva 21.10.2006. photo: Pedja Milosavljevic

 

Ailton Gonsalves da Silva je jedan od najpoznatijih stranaca u srpskom fudbalu. Stigao je u Zvezdu iz turskog Bešiktaša sa reputacijom nekada najboljeg strelca Bundes lige. Žario je i palio u dresu Verdera, bio jedan od najboljih napadača Bundes lige, ali u Zvezdi nije bio na nivou tih igra. Kuburio je sa kilažom i samo na trenutke pokazivao svoj raskošni fudbalski repertoar. Upoređujuči novac koji je potrošen na njega i njegove igre dolazimo do konstatacije da nije uradio ništa u dresu velikana sa Marakane.

Gregor-Bronovicki

Gregor Bronovicki je još jedan od igrača na koje je potrošen veliki novac, a koji nije opravdao očekivanja. Doveden je iz Legije sa statusom reprezentativca Poljske i igrača koji je u dzep stavio slavnog Kristijana Ronalda. Doveden je kao jedan od najvećih aduta u napadu na Ligu Šampiona te godine, ali je za dve godine u dresu nekadašnjeg šampiona sveta odigrao samo 19. utakmica. Visoko obeštećenje koje je plaćeno, i velika plata koju je zarađivao Poljak ispostavili su se kao uludo potrošen novac.

Lee Addy

 

Ovaj momak iz Gane je predstavljen kao štoper vrhunskih kvaliteta. Nije puno plaćen i primanja mu nisu bila velika, ali ni njegova igra nije bila na nivou epiteta koje su mu stavljana ispred njegovog imena. Reprezentativac Gane je projektovan u budućnost Crvene Zvezde, projektovan je u igrača na kom će Zvezda bogato zaraditi. Sem poneke dobre partije, Adi je uglavnom upamćen kao igrač koji je pravio kardinalne greške, pogotovo na najznačajnijim utakmicama, utakmicama protiv Partizana. Ipak na njemu je Zvezda zaradila jer je uspela da ga proda u Kinu i redove Daliena, ali svoj potencijal u crveno-belom dresu nije dokazao.

 

Komentari