Piksi i Crvena zvezda, ko je kome tu potreban?

Posle jučerašnje iznenadne ostavke Dragana Džajića i Miodraga Zečevića , i nezvanične promocije Zvezdana Terzića na mesto generalnog sekretara, odjeknula je vest da su u toku pregovori sa Draganom Stojkovićem, koji bi po nekim najavama trebalo da bude novi trener šampiona Srbije.

Ova vest, koja još uvek nije dobila zvaničnu potvrdu, u kratkom vremenskom periodu podelila je navijače Crvene zvezde, ali i sportsku javnost u Srbiji. Pre svega zbog činjenice da Zvezda ima trenera, čoveka koji je pored brojnih saplitanja i sumnje u trenerske kvalitete, na kraju doneo dugo čekanu titulu klubu sa Marakane. Sam Slaviša Stojanović, javno je izrazio proteklih dana svoje nezadovoljstvo radom Uprave, ali ovo sigurno nije način na koji mu se treba “zahvaliti” za ono što je učinio za klub u proteklom periodu.

Kada je u pitanju Piksi, jasno je da se radi o čoveku koji je po odlasku iz Zvezdine predsedničke fotelje, napravio solidnu trenersku karijeru, i sigurno je da je takav čovek potreban Crvenoj zvezdi. Međutim postavlja se pitanje da li je Crvena zvezda potrebna Piksiju?

Naime, po odlasku sa funkcije predsednika kluba, Stojković je stavljen na stub srama, od strane navijača i bivših čelnika kluba, ali i većeg dela javnosti u Srbiji, i na neki način proglašen jednim od direktnih krivaca za situaciju u kojoj se klub danas nalazi. Koliko ima istine u tim tvrdnjama ne znamo, ali je samom činjenicom da se ime legende srpskog fudbala dovodilo u vezu sa dugovima i finansijskim malverzacijama, ukaljano je ime “Pete zvezdine zvezde”. Sa druge strane, ako bi zanemarili, odnosno pripisali minule događaje lošoj politici kluba (konkretno prethodnih Uprava), opet je teško naći racionalan razlog zbog kojeg bi Stojković odlučio da rizikuje karijeru dolaskom u klub iz Ljutice Bogdana.

Da li u trenucima kada se šampionska ekipa osipa iz dana u dan, a dugovi kluba i broj tužbi bivših igrača svakodnevno rastu, a omladinska škola ne postoji, jedan Piksi može da promeni stvari na bolje? Crvena zvezda u ovom trenutku nema tim, nema omladinsku školu u skladu sa reputacijom kluba, nema novca za neka ozbiljna pojačanja, ima velika dugovanja, neće igrati Evropu, i što je možda i najvažnije, nema složnu Upravu koja će se boriti u saniranju problema koji muče klub. Da li će se ijedan od navedenih problema rešiti dolaskom trenera Nagoje? Sa ove distance gledano, malo verovatno.

 

Komentari