Zbog ubistva navijača u Turskoj, mečevi svih selekcija Novog Pazara odloženi

Tragična vest pogodila je Srbiju u kasnim jučerašnjim časovima. Navijač Crvene zvezde, a pre svega građanin Srbije, Marko I. (25). godina ubijen je u obračunu navijača. Grupu navijača koji su ostali ispred hale Abdi Pekči napali su turski huligani, a tom prilikom ugašen je život mladog Marka. Taj čin sam po sebi zaslužuje najoštriju osudu, ali otvara nova pitanja.

Ono što srpska javnost očekuje je da se što pre reši ovaj slučaj i da napadači budu najoštrije kažnjeni. Uzimajući u obzir ozbiljnost ovog slučaja koji se graniči, ako ne i prevazilazi granice ubistva Francuza Brisa Tatona u centru Beograda. Iako život nema cenu sa pravom se očekuju oštre kazne.

Srbija nije mogla da spreči ono što se desilo u Turskoj, ali je odgovorna za ono što se dešava na njenoj teritoriji. Meč Voždovac – Novi Pazar otkazan zbog nemogućnosti fudbalskih vladara Srbije da osiguraju bezbednost navijačima na stadionu Tržni centar. Nakon jučerašnjeg brutalnog nasrtaja na navijače Zvezde u Turskoj uprava Novog Pazara obaveštena je od strane Takmičarske komisije da će gostujućim navijačima biti zabranjen dolazak na stadion, a u ponoć su obavešteni da utakmica neće ni biti odigrana. Otišlo se toliko daleko da su i mečevi kadeta i junior Novog Pazara odloženi zbog bezbednosnih razloga.

Pitanje je da li su organizatori ovom meču pristupili kao ostalim mečevima visokog rizika, podsećanja radi, Voždovac i Rad svoje mečeve visokog rizika igrali su na stadionu na Vračaru, jer i ranije nije postojala mogućnost da se obezbede mečevi visokog rizika na “Tržnom centru”.

Generalni sekretar Novog Pazara Redžep Korać rekao je da su igrači Pazara bili spremni da istrče na teren i bez prisustva publike, ali da je taj predlog odbijen.

Tražili smo da se igra, makar pred praznim tribinama. Nije prihvaćeno, jer je policijska procena da nije bezbedno. U Beogradu smo od petka, sinoć nas je u hotelu čuvao samo jedan policajac i morali smo da zatražimo da pojačaju ljudstvo. Verovatno je i to bila policijska procena, da je bezbedno ako nas čuva jedan policajac, kazao je Redžep Korać za radio “Sto plus”.

On se potom na kratko okrenuo narednom protivniku, postavivši pitanje, hoće li navijači Partizana biti podvrgnuti istim pravilima?

Prema istom aršinu, navijači Partizana ne bi trebalo da budu na našem stadionu. Takva je poruka odluke o odlaganju današnje utakmice, zaključuje Generalni sekretar Novog Pazara.

Navijače Novog Pazara vođe domaće Superlige na taj način indirektno su proglasili za Turke, iako nemaju nikakve veze sa Galatasarajem, već su u dobrim odnosima sa navijačima Fenerbahčea.

 

Komentari