Da li ste znali?

                      Fudbal je gotovo uvek bio jedan od najpopularnijih sportova, a mnogi navijači ga shvataju i kao stil života. Gde se proizvode lopte? Posle koliko sekundi je postignut najbrži gol? Koji fudbaler je postigao najviše golova u karijeri? Odgovore na ova i još neka zanimljiva pitanja možete pročitati u tekstu koji sledi.

                                                             Pa da počnemo….

Više od 80 % lopti širom sveta, proizvodi se verovali ili ne u Pakistanu.

Najbrži gol ikada postigao je Urugvajac Rikardo Olivera za 2.8 sekundi.

Indija se 1950. godine povukla sa Svetskog prvenstva iako je obezbedila plasman. Razlog je bio taj što igračima nije bilo dozvoljeno da igraju bosonogi.

Evropljani se najčešće ljute kada Amerikanci fudbal nazovu sokerom, međutim, ovaj naziv su izmislili upravo Evropljani, tačnije Englezi. Izraz soker (Soccer) nastao je kao skraćenica od reči association football, kako bi se razlikovao od ragbija.

Prvi direktan prenos neke fudbalske utakmice na televiziji, emitovan je 1937.godine, kada je prenošen trening meč Arsenala odigran na stadionu Hajberi.

Najviše pogodaka u karijeri postigao je Edson Arantes do Nascimento Pele, ukupno 1279.

Najstariji igrač koji je postigao gol na nekom Svetskom Prvenstvu bio je  Kamerunac Rodžer Mila koji je 1994. godine zatresao mrežu Rusije. Mila je tada imao 42. godine.

               “Fudbal nije obična igra,fudbal je oružje revolucije!”- Ernesto “Che” Guevara

Komentari