Moravac Orion – seoski David u društvu gradskih Golijata

Prva liga Srbije, odnosno drugi rang takmičenja u srpskom fudbalu od ove sezone je jači za jedan mali, a veliki sportski kolektiv. Reč je o ekipi Moravac Orion iz sela Mrštane blizu Leskovca, mesto sa oko 1500 stanovnika, koje od ove sezone ima čast da u svom selu prati prvoligaški fudbal.

Moravac je najnoviji primer u profesionalnom fudbalu da u ozbiljnom kolektivu, gde postoji dobra finansijska konstrukcija, jasan plan i program raspodele sredstava, gde se tačno zna šta ko radi, uspeh nije nemoguć. Sve je počelo pre tri sezone, od kada je klub prešao put od baraža Jablaničke okružne lige (5. rang takmičenja), pa se preko Niške zone i Srpske lige istok, probio u profesionalne vode.  Od trenutka kada je klub izborio plasman u Nišku zonu, kompanija Orion, čije ime nose u svom nazivu, odlučila je da stane iza kluba i pomogne u nastavku takmičenja.

Izgrađen je moderan sportski centar, u okviru stadiona, pored glavnog terena, koji je u fantastičnom stanju, i na kome bi mogli da im pozavide i mnogi superligaši, tu su još i tri pomoćna terena. 2012. godine izgrađena je i moderna tribina na zapadu, koja ima kapacitet od 650 sedećih mesta, i na svakoj utakmici Moravca kod kuće, ispunjena je do poslednjeg mesta.Otvorena je i Omladinska škola kluba, u kojoj se aktivno radi sa mladim igračima svih uzrasta.

Moravac je solidno počeo sezonu u Prvoj ligi. Trenutno se nalaze na dvanaestom mestu sa četiri osvojena boda iz pet kola, a u prošlom kolu stigli su i do prve pobede na gostovanju užičkoj Slobodi, dojučerašnjem superligašu. Cilj u ovoj sezoni je opstanak, mada je klub svojim zalaganjem na terenu i oko njega zaslužio da se u bliskoj budućnosti nađe u eliti. Klub koji nije toliko medijski i marketinški atraktivan, ali je jedan od retkih sportskih kolektiva u državi koji ne čeka na novac od države, redovno izmiruje svoje obaveze i iz sezone u sezonu napreduje u svakom pogledu i zaista je veliko osveženje na srpskoj fudbalskoj sceni.

Klub je za kratko vreme postao regionalni hit, a iz Uprave poručuju da imaju ozbiljne ciljeve i da je Prva liga samo prolazna stanica.

 

Komentari