Spremite se, Fontana Sportsko leto uskoro počinje!

Kada smo juče prošli pored terena u bloku 1 na Novom Beogradu, nismo mogli da zamislimo da će za par nedelja to mesto ponovo dobiti onu svoju prepoznatljivu magiju, magiju sporta i dobre zabave koju stvara Sportsko leto Fontana. Ove godine će se u periodu od 5. do 21. juna održati 21. po redu Sportsko leto koje ujedno slavi i pune dve decenije postojanja, a poruka je već poznata – Igrajmo fer-plej!

utakmica-rs-fontana3

Višemesečne pripreme ulaze u završnu fazu, uskoro će početi postavljanje tribina i svega ostalog što ulepšava terene na Fontani već svake godine od leta 1995. Volonteri su spremni i željno iščekuju da se dokažu, kao i svi učesnici koji su već rezervisali svoja mesta u željenim takmičenjima. Poznat je i plan događaja za ovu godinu, pored svakako centralnog događaja fudbalskog turnira za senior Fontana Kup, Kreativni kutak će imati veću ulogu ovog leta.

Fontana kup je dokazano najveći beogradski turnir u malom fudbalu koji okuplja više od 1000 takmičara (400 seniora i više od 650 juniora) željnih nadmetanja i trofeja na Sportskom letu. Pored seniora, u svojim kategorijama će se takmičiti juniori, kao i fudbaleri do 20 godina. Mnogi mladi igrači koje ćemo gledati za 5-10 godina u vrhusnkom domaćem i inostranom fudbalu tradicionalno igraju turnir do 20 godina na Fontani, kao i turniru Petar Radošević za juniore. Pored ova tri turnira tu je kao i prošlog leta, “Mini Svetski kup” koji će ovog juna okupi čak pet zemalja. Pet predstavnika ambasada će se kao i prošlih godina boriti za titulu najboljeg, mada revijalnog karaktera, u žestokim mečevima. Pored domaćina, tima Srbije, učestvovaće Japan, Slovačka, Švajcarska, Grčka i Češka.

utakmica-rs-fontana4

Lepši pol će, četvrtu godinu po redu, na susednom terenu odmeravati snage u odbojci. U konkurenciji juniora su devojke starije od 10 godina, a predviđeno je da će se ove godine 200 učesnica boriti za zlato. Sem svakodnevnih gledalaca, odbojkaški turnir je prošlog leta bio zanimljiv i našoj poznatoj odbojkašici Ivani Nešović, koja je finalne večeri i podelila medalje i pehare najboljima.

U sportovima bez lopte na Fontana sportskom letu glavni primat ima korejska borilačka veština, tekvondo, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj takmičara, seniora i juniora, u borbama koje odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Takođe je ovaj sport i promoter poštene borbe, fer pleja, koji je kao i prethodnih godina glavno geslo udruženja KMF “Fontana Beograd” – koji su organizatori celokupnog Sportskog leta. Šahovski turnir takođe zauzima bitno mesto u planu takmičenja za 2015. godinu kao jedan od sportova koji svake godine privuče sve veći broj mladih. Čak 150 šahista će razvijati vijuge ovog leta na Fontani.

utakmica-rs-fontana1

Kako Sportsko leto ne čini samo “suv sport”, druga polovina plana za ovu godinu pripada humanitarnim akcijama i Kreativnom kutku koji sprema mnoštvo iznenađenja za sve posetioce, pogotovo one najmlađe koji će imati priliku da učestvuju u raznovrsnim radionicama sa afirmisanim muzičarima, slikarima, glumcima… Pored tradicionalnog dobrovoljnog prikupljanja priloga za decu sa posebnim potrebama za sve vreme održavanja turnira, tu je i ovog leta humanitarni košarkaški meč za koji se ove godine očekuje ubedljivo veća poseta, ali i veća novčana donacija. Ponovo će se u režiji udruženja mladih “Večernja škola” iz Beograda i Sportskog udruženja KMF “Fontana Beograd” okupiti poznati humanitarci koji će u igri pod obručima igrati za pomoć najugroženijim sunarodnicima. Prošle godine su, međuostalima, učestvovali Andrija Gerić, Stevan Jelovac, Zoran Kesić, Vladimir Vuksanović, Petar Lazić, Anđelka Tomašević, Zorana Jovanović, Nemanja Blažić Tricky, članovi rep grupe THCF… dok će ovog leta i mnoge druge javne ličnosti imati udela u jednom lepom humanom gestu. Ovaj meč je na programu 19. juna a sva prikupljena sredstva će ići Prvom srpskom društvu za disleksiju.

utakmica-rs-fontana5

Pored “Koša za sreću”, prvi put će se održati “Gol za sreću” takođe u organizaciji “Večernje škole” i KMF “Fontana Beograd”. U ovom revijalnom futsal meču će se takmičati poznati srpski fudbaleri, aktuelni i bivši, koji igraju u poznatim klubovima širom planete. Fudbaleri će snage odmeriti 14. juna.

Takođe, prvi put će se održati i Srednjoškolski košarkaški turnir 13. juna na košarkaškom terenu, sa ciljem popularizacije školskog sporta među omladinom. “Večernja škola” i KMF “Fontana Beograd” će ove godine odabrati četiri srednje škole koje će se takmičiti u prvom izdanju ovog turnira.

Što se sportova bez takmičarskog značaja tiče, posetioci će moći da se okušaju u stonom tenisu, atletici, ketlbelu, “strit vorkautu”, takmičenjima na ergometrima, aikidu, kapoeri i drugim sportovima, kao i svakog leta besplatno, jer cilj organizatora Fontana Sportskog Leta jeste popularizacija bavljenja sportom i obezbeđivanje uslova da se svi građani bave sportom kao i aktivacija svih oblika pozitivnog stvaralaštva kod mladih.
Dobra zabava na visokom nivou se podrazumeva za omladinu i svakog ko je u mogućnosti da odvoji svoje vreme za svoje dobro ali i dobro mnogih drugih kroz humanitarne akcije. 2000 takmičara i preko 20000 gledalaca su najbolji pokazatelj koliko Fontana Sportsko leto znači Beogradu!

utakmica-rs-fontana2

Komentari