Srpska realnost: Nekada prvoligaši, danas beton-ligaši

Veliki uloga novca u fudbalu, koji je zadnjih deset godina postao pravi biznis, u velikoj meri je promenio izgled najvažnije sporedne stvari na svetu. Mnogi klubovi sa velikom tradicijom, usled nedostatka novčanih sredstava bili su prinuđeni da napuste elitno društvo evropskog fudbala, a neke od njih čekao je i onaj najgori scenario, bankrot. Svima su poznati primeri Lidsa, Deportiva La Korunje, Kajzerslauterna, Parme, Majorke i mnogih drugih timova koji su tokom 90-ih godina i početkom XXI veka bili u samom vrhu svojih šampionata, a danas većina njih igra u nižim rangovima, bez neke realne šanse da se vrate na put stare slave.

Iako u srpskom fudbalu nema mnogo novca, već se i ono malo prihoda koristi na punjenje džepova raznih političara i menadžera, a od ostatka klubovi jedva preživljavaju, ulazak kapitalizma u fudbal nije zaobišao ni srpske klubove. Kada bacimo pogled 16 godina unazad, odnosno na jedinu sezonu od raspada SFRJ u kojoj šampion države nije bio nijedan Večiti rival, već Arkanov Obilić, prvo što upada u oko, pored činjenice da se neko drznuo, na ovaj ili onaj način da bude ispred večitih, jeste da mnogi timovi koji su bili učesnici najelitnijeg ranga, danas igraju nižerazredne lige, ili čak više i ne postoje.

Krenimo redom, od šampiona Obilića. Vitezovi su tih godina pretili da poremete već ustaljeni poredak u srpskom fudbalu, za koji vlada nepisano pravilo, koje kaže da šampion mora biti Partizan ili Crvena zvezda. Oni koji bolje pamte taj period, svesni su koliko ta titula Vitezova ima, odnosno nema nikakvu težinu, ali činjenica je da je Obilić te sezone, iskreno govoreći, ne birajući sredstva, došao do jedine titule šampiona države. U godinama koje su usledile, odnosno ubistvom Željka Ražnatovića Arkana, prestao je i uticaj Obilića u srpskom fudbalu. Pored brojnih transfera i ogromnog novca koji je u džakovima unošen u zemlju, klub je padao sve niže i na kraju ispao iz prve lige. Ovu sezonu završili su kao fenjeraši Prve beogradske lige – Grupa A (4. stepen takmičenja), gde su uglavnom služili za popravljanje gol razlike, i od sledeće sezone takmičiće se u Opštinskoj ligi.

Izvor: srbijasport.net

Šestoplasirani iz te sezone, FK Zemun, takođe je potpuno nestao sa fudbalske scene u XXI veku. Klub u kojem su učili prve fudbalske korake Milijaš, Vladimir Stojković, Igor Matić, Brana Ilić, Nenad Lalatović, Džodić, Igor Bogdanović, Ratomir Dujković i mnogi drugi, bio je 90-ih godina jedan od redovnih članova prve lige. Početkom XXI veka ispadaju iz elitnog takmičenja, i uspevaju da se vrate samo na jednu godinu (sezona 2006/07), nakon čega se klubu gubi svaki trag, barem kada je profesionalni fudbal u pitanju. Danas se takmiče u Srpskoj ligi Beograd, gde su bili osmi prošle sezone.

Izvor: srbijasport.net

Šta reći o Hajduku iz Kule, a da već nije ispričano. 22 sezone zaredom u eliti, povremeno igranje u Evropi, najbolji strelac lige u sezoni 98/99, Dejan Osmanović, igrači poput Uroša Stamatovića, Dragana Mojića, Zorana Antića, Stoisavljevića, Fejse, Kasalice, Pavićevića, Komazeca, braće Davidov… I onda šok pred početak prošle sezone. Zbog nagomilanih dugova i problema sa stadionom klub je praktično preko noći prestao da postoji. Krenuli su od nule, od najnižeg ranga, sa omladincima, gde beleže zavidne rezultate, u nadi da će jednog dana uspeti da vrate klub tamo gde mu je mesto.

Beogradski Železnik, popularni Lavovi, krajem prošlog veka, ali i početkom ovog bili su neizostavni deo srpske fudbalske elite. Uglavnom u zlatnoj sredini, sa povremenim izletima u vrh tabele i standardno dobrom ekipom, koja je često znala da ruši favorite pred sobom. Osvajanje kupa u sezoni 2004/05, trebalo je da znači konačan iskorak tog kluba iz neke prosečnosti, ali se na kraju ispostavilo da je to bio početak njihovog kraja. Danas se klub takmiči u Srpskoj ligi Beograd (3. stepenu takmičenja), gde su završili na devetom mestu, pod imenom Železnik Lasta. Odlaskom Ace Bulića iz kluba za koji su nekada nastupali Biševac, Lomić, Oliver i Saša Kovačević, Marko Dević, Jovan Markoski, Dejan Rađenović i mnogi drugi, ostao je na marginama bez velikih šansi da se vrati u neke ozbiljnije fudbalske vode.

Izvor: srbijasport.net

I za kraj zrenjaninski Proleter. Ponos Banata 90-ih godina, tim koji je iznedrio velika fudbalska imena, kako stare Jugoslavije, tako i države koja je nastala raspadom SFRJ. Zlatko Zahovič, Baša, Zvonimir Vukić, Darko Kovačević, Dejan Govedarica, Vladimir i Ilija Ivić, Milan Galić samo su neka od imena koja su nosila dres ovog kluba. Proleter je bio osnivač Prve lige Jugoslavije, odmah po raspadu SFRJ. Igrali su čak i u Intertoto kupu 1997. godine. Početkom XXI veka počeo je i pad kluba, koji je rezultirao finansijskim kolapsom 2006. godine. Kako bi se spasio klub, Proleter je fuzionisan sa ekipom Budućnosti iz Banatskog Dvora u FK Banat. Međutim iste godine, bivši igrači osnovali su i klub pod imenom Proleter 2006, koji sebe smatra naslednikom nekadašnjeg velikana srpskog fudbala. Klub se danas takmiči u 5. rangu takmičenja, u A Ligi FSG Zrenjanina, gde su završili na trećem mestu.

Izvor: srbijasport.net

Na kraju kada se sve uzme u obzir, pa i činjenica da navedeni klubovi nisu imali nekih velikih uspeha u Evropi, ostaje žal za pojedinim timovima, gradovima i njihovima stadionima, na kojima po svoj prilici još dugo nećemo imati prilike da gledamo superligaški fudbal. Sa druge strane ostaje nada da za nekih desetak godina nećemo pisati ovakav tekst o recimo Vojvodini, Jagodini, Radničkom iz Niša i Kragujevca, i ostalim sada već stalnim članovima elite. Za iskrene ljubitelje fudbala, ovo ostaje samo lepa istorija, dok sadašnjim akterima svakako treba da bude znak za oprez kako ne bi doživeli sličnu sudbinu.

Komentari