Utakmica.rs u Surdulici: Čekajući Zvezdu – crtice juga

Mnogo toga se ovog leta dešava po prvi put u Surdulici… Najveći deo tih novotarija koje su ovog leta pogodile ovaj mali grad na jugu naše zemlje vezan je upravo za „najvažniju sporednu stvar na svetu“. Miljenik Surduličana i ostalih južnjaka- surdulički Radnik, ovog leta je po prvi put zakoračio u superligaško društvo, po prvi put osvojio i superligaške bodove i hrabro napreduje u superligaškom karavanu. Došao je dan kada po prvi put gostuje jedan od dva beogradska velikana! U Surdulici gostuje Zvezda!

Здање_општине_Сурдулица_-_Surdulica_Municipality_Hall

Prošli smo malo ulicama ovog simpatičnog grada, i njegovom okolinom kako bi videli šta brojni navijači koji će danas doći na gradski stadion mogu da očekuju. Hteli smo da vidimo u kakvoj se atmosferi dočekuje ovaj fudbalski spektakl.

I videli smo mnogo toga… Već nadomak Surdulice, u susednom gradiću Vladičinom Hanu, oseća se navijačka atmosfera. Primetne su grupe Zvezdinih navijača pristiglih iz raznih delova Srbije, koje se ovde okupljaju, i organizovano kreću put Surdulice. Na nadvožnjaku kojim prolazi auto put neko od Delija je okačio natpis „Zvezda je život, sve drugo su sitnice“.  Ispod njega prolaze kolone automobila sa crveno- belim obeležjima i nastavljaju ka Surdulici.

zvezda-je-život-ostalo-su-sitnice

A u samoj Sudulici, videli smo da je ovim mirnim gradom, koji se ponosi lepotama Vlasinskog jezera, čuvenim „Vlasinskim letom“ i pobednicima Guče, danas zavladala prava fudbalska groznica. Po kafićima i ugostiteljskim objektima na prelepom gradskom trgu primetno je mnogo navijača, a i među meštanima glavna tema danas je – fudbal.

Ponosni su Surduličani na svoj Radnik, kao i na pravu gradsku lepoticu- gradski stadion, koji je dograđen, ulepšan, umiven, a uskoro će zasijati punim sjajem kada budu pušteni reflektori čija se izgradnja ubrzano privodi kraju. Tako nešto nemaju ni mnogi stariji članovi superligaškog karavana! Pravi biser u srcu Surdulice!

Foto: FB Radnik Surdulica

Foto: FB Radnik Surdulica

Samo članovi uprave i građani Surdulice znaju koliko je organizacije, truda i znoja bilo potrebno da se dođe do ovog dana. I zato im niko ne može zameriti što ga dočekuju ovako ponosni i srećni. Smetaju im pomalo neki zluradi komentari u stilu: „Ko sve danas igra u Suerligi!“ Oni odgovaraju u svom stilu: „Pa zar se i na siromašnom jugu Italije ne igra dobar fudbal? Zar Bari, Katanija ili Kaljari nisu bili tvrd orah rimskim i milanskim velikanima? Zašto i na srpskom jugu nebi mogli da pomrse konce velikanima domaćeg fudbala?!“

Posle svega viđenog na licu mesta možemo samo da poželimo da u Superligi ima još više vrednih „Radnika“, žilavih Ivanjičana, standardnih Lučanaca ili hrabrih „Spartaka“. Fudbal bi bio, ako ništa drugo, mnogo romantičniji, a ta mala mesta bi bar na kratko dobila notu nekih boljih, srećnijih vremena, kojima svi težimo.

Surduličani sa ponosom u srcu čekaju ovaj meč. Sve je spremno, samo još da se lopta zakotrlja…

U sportskoj atmosferi, neka pobedi bolji!

Komentari